vip
Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi

Bel fıtığına karşı önleminizi alın

Sağlık 18.09.2019 - 15:24, Güncelleme: 14.04.2021 - 16:59 2852+ kez okundu.
 

Bel fıtığına karşı önleminizi alın

Bel fıtığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ufuk Özsoy, rahatsızlığın her yaş grubunda ortaya çıkabildiğini söyleyerek, bel sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken noktalara açıklık getirdi.

Bursa, 18.09.2019- Bel bölgesinde bulunan omurgalar arasındaki diskin yırtılarak sinirleri sıkıştırması ile ortaya çıkan bel fıtığı; genel olarak şiddetli bel veya bacak ağrısına neden olur. Bel fıtığı hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ufuk Özsoy, rahatsızlığın hayatın günlük koşuşturması, yorucu iş saatleri ve aşırı hareketsizliğe bağlı olarak oluşabileceğini söyledi. Bel fıtığının genelde orta yaş hastalığı olarak bilindiğini ifade eden Özsoy, “Ancak rahatsızlık her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Özellikle aile hikâyesinde bel fıtığı olanlarda görülme riski daha fazladır. Yani ailesinde bel fıtığı rahatsızlığı olanlar daha hassas davranmalı” dedi. Disklerin, fazla kiloların baskısıyla deforme olabildiğini ve bu durumun da bel fıtığına neden olduğunu dile getiren Özsoy, fazla kiloları vererek riskin en aza indirilebileceğini kaydetti. Hareketsiz kalmayın Boyun, sırt, bel ve karın kaslarının vücudun yükünü taşıyan omurganın en önemli yardımcıları olduğunu belirten Op. Dr. Ufuk Özsoy, “Özellikle hareketsiz yaşam kasları zayıflatarak tüm yükün omurgaya kalmasına neden oluyor. Bunun sonucunda doğal olarak omurgaya yüklenen aşırı yük bel fıtığına yol açıyor. Bu nedenle hareketsiz kalmamaya dikkat edilmeli. Aksi taktirde sadece bel fıtığı değil farklı rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir” diye konuştu. Ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan ve ağır yük kaldırmak zorunda kalan kişilerin bel bölgesine gelen aşırı yükün de fıtıklaşmaya neden olduğunu ifade eden Özsoy, bu nedenle ağır fiziksel aktivite gerektiren işleri gerçekleştiren kişilerin mutlaka belini koruması gerektiğine dikkat çekti. Günlük yaşamda düzenlemeler yapılabilir Sigara içmenin de disk jenerasyonunu arttırdığı için bel fıtığı oluşuma neden olduğunu beliren Özsoy, “Sigara belde kan dolaşımını azaltıyor. Sigaranın neden olduğu öksürük de vücudu aşırı zorlarsa fıtığa sebebiyet verebiliyor” dedi. Bel fıtığına karşı alınabilecek bazı önlemler olduğunu ifade eden Özsoy, şöyle devam etti: “Öncelikle bele binen yükün azaltılması gerekiyor. Günlük yaşamda düzenlemeler yapılabilir. Örneğin fazla kiloların verilmesi bele olan yükü azaltır. Bel sağlığı açısından dik oturmanın da faydası vardır. Ayrıca yatağın çok yumuşak olmaması, uzun topuklu ve tamamen topuksuz ayakkabı kullanılmaması gibi önemlerin de yararı olacaktır. Diğer yandan spor yaparak da bel fıtığından korunmak mümkün.”
Bel fıtığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ufuk Özsoy, rahatsızlığın her yaş grubunda ortaya çıkabildiğini söyleyerek, bel sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken noktalara açıklık getirdi.

Bursa, 18.09.2019- Bel bölgesinde bulunan omurgalar arasındaki diskin yırtılarak sinirleri sıkıştırması ile ortaya
çıkan bel fıtığı; genel olarak şiddetli bel veya bacak ağrısına neden olur.
Bel fıtığı hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op.
Dr. Ufuk Özsoy, rahatsızlığın hayatın günlük koşuşturması, yorucu iş saatleri ve aşırı hareketsizliğe bağlı olarak
oluşabileceğini söyledi.
Bel fıtığının genelde orta yaş hastalığı olarak bilindiğini ifade eden Özsoy, “Ancak rahatsızlık her yaş grubunda
ortaya çıkabilir. Özellikle aile hikâyesinde bel fıtığı olanlarda görülme riski daha fazladır. Yani ailesinde bel fıtığı
rahatsızlığı olanlar daha hassas davranmalı” dedi. Disklerin, fazla kiloların baskısıyla deforme olabildiğini ve bu
durumun da bel fıtığına neden olduğunu dile getiren Özsoy, fazla kiloları vererek riskin en aza indirilebileceğini
kaydetti.
Hareketsiz kalmayın
Boyun, sırt, bel ve karın kaslarının vücudun yükünü taşıyan omurganın en önemli yardımcıları olduğunu belirten
Op. Dr. Ufuk Özsoy, “Özellikle hareketsiz yaşam kasları zayıflatarak tüm yükün omurgaya kalmasına neden
oluyor. Bunun sonucunda doğal olarak omurgaya yüklenen aşırı yük bel fıtığına yol açıyor. Bu nedenle
hareketsiz kalmamaya dikkat edilmeli. Aksi taktirde sadece bel fıtığı değil farklı rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir”
diye konuştu.
Ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan ve ağır yük kaldırmak zorunda kalan kişilerin bel bölgesine gelen
aşırı yükün de fıtıklaşmaya neden olduğunu ifade eden Özsoy, bu nedenle ağır fiziksel aktivite gerektiren işleri
gerçekleştiren kişilerin mutlaka belini koruması gerektiğine dikkat çekti.
Günlük yaşamda düzenlemeler yapılabilir
Sigara içmenin de disk jenerasyonunu arttırdığı için bel fıtığı oluşuma neden olduğunu beliren Özsoy, “Sigara
belde kan dolaşımını azaltıyor. Sigaranın neden olduğu öksürük de vücudu aşırı zorlarsa fıtığa sebebiyet
verebiliyor” dedi. Bel fıtığına karşı alınabilecek bazı önlemler olduğunu ifade eden Özsoy, şöyle devam etti:
“Öncelikle bele binen yükün azaltılması gerekiyor. Günlük yaşamda düzenlemeler yapılabilir. Örneğin fazla
kiloların verilmesi bele olan yükü azaltır. Bel sağlığı açısından dik oturmanın da faydası vardır. Ayrıca yatağın
çok yumuşak olmaması, uzun topuklu ve tamamen topuksuz ayakkabı kullanılmaması gibi önemlerin de yararı
olacaktır. Diğer yandan spor yaparak da bel fıtığından korunmak mümkün.”

Habere ifade bırak !
Av. Necip Fazıl Bayram
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
mecidiyeköy yeni bayanlar şişli yeni bayanlar bakırköy yeni bayanlar halkalı yeni bayanlar avcılar yeni bayanlar şirinevler yeni bayanlar bahçeşehir yeni bayanlar taksim yeni bayanlar beşiktaş yeni bayanlar kartal yeni bayanlar kadıköy yeni bayanlar ümraniye yeni bayanlar anadolu yakası yeni bayanlar maltepe yeni bayanlar beylikdüzü yeni bayanlar pendik yeni bayanlar avrupa yakası yeni bayanlar kocaeli yeni bayanlar antalya yeni bayanlar ataköy yeni bayanlar eskişehir yeni bayanlar fethiye yeni bayanlar sakarya yeni bayanlar muğla yeni bayanlar malatya yeni bayanlar denizli yeni bayanlar konya yeni bayanlar kayseri yeni bayanlar ankara yeni bayanlar bursa yeni bayanlar izmir yeni bayanlar