vip
Mustafa Dündar

Gıdanın Bilgileri Net Olarak Belirtilmek Zorunda

Sektörel 12.12.2019 - 23:04, Güncelleme: 14.04.2021 - 16:59 1586+ kez okundu.
 

Gıdanın Bilgileri Net Olarak Belirtilmek Zorunda

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri” düzenledi. Seminerde, gıda ticareti ve son tüketiciye ulaşımı noktasında sahip olması gereken hususlarla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunuldu.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri”nde konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Mühendisi Zeynep Çetin, etiketlemelerde; ürün türü, menşe ve özellikleri ile ürün içerinin doğru yazılması konularında uyarılarda bulundu. Aynı tipte olan ürünlere yanlış özellikler yazılması ya da ikame ürünlere yanıltıcı içeriklerin koyulmasının yasak olduğu konularına değinen Çetin, etiketlerin şekil şartlarının ve içeriğinin nasıl olması konusunda da detaylı bilgiler verildi.   GIDANIN İÇERİĞİ NET BİR ŞEKİLDE İFADE EDİLMELİ   Çetin, “Gıdanın adı, bileşen listesi, alerjen bildirimleri, belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının zaman zaman miktarlarının belirlenmesi gerekir. Bunlar mevzuatı saklı kalmak koşuluyla diye zaten yönetmelikte belirtiliyor. Gıdanın net miktarı, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ya da Son Tüketim Tarihi  (STT), özel muhafaza koşulları, gıda işletmecisinin adı, ticari unvanı, adresi, kayıt numarası veya tanımlama işareti, menşe ülke, gerekiyorsa kullanım talimatı, alkol bileşenleri içerenlerde alkol derecesi ve beslenme bildirimi etiket üzerinde bulunması gereken zorunlu bilgilerdir. Bunların etiket üzerinde aynı görüş alanında olması gerekiyor. Aynı görüş alanı; paketi elimize aldığımızda tek bir bakış açısından baktığınızda gördüğünüz alan görüş alanını göstermektedir. Bu üç bilgide yani gıdanın adı, net miktarı, varsa alkol derecesi aynı görüş alanı içerisinde belirtilmelidir.”   SON TARİH 31 ARALIK 2019   “Hazırlanan yeni yönetmelikte tarım ve gıda güvenliği dâhil birçok alanda toplumun tüm kesimleri ve ekonominin tüm aktörleri açısından önem taşıyor. 31 Aralık 2019 itibariyle yürürlüğe girecek olan ‘Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’, tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemenin yanı sıra gıdaların etiketlenmesi, gıda hakkında bilgilendirme ile ilgili genel kurallar, gereklilikler ve sorumlulukları belirliyor” diye konuştu.  
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri” düzenledi. Seminerde, gıda ticareti ve son tüketiciye ulaşımı noktasında sahip olması gereken hususlarla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunuldu.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Semineri”nde konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Mühendisi Zeynep Çetin, etiketlemelerde; ürün türü, menşe ve özellikleri ile ürün içerinin doğru yazılması konularında uyarılarda bulundu. Aynı tipte olan ürünlere yanlış özellikler yazılması ya da ikame ürünlere yanıltıcı içeriklerin koyulmasının yasak olduğu konularına değinen Çetin, etiketlerin şekil şartlarının ve içeriğinin nasıl olması konusunda da detaylı bilgiler verildi.

 

GIDANIN İÇERİĞİ NET BİR ŞEKİLDE İFADE EDİLMELİ

 

Çetin, “Gıdanın adı, bileşen listesi, alerjen bildirimleri, belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının zaman zaman miktarlarının belirlenmesi gerekir. Bunlar mevzuatı saklı kalmak koşuluyla diye zaten yönetmelikte belirtiliyor. Gıdanın net miktarı, Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ya da Son Tüketim Tarihi  (STT), özel muhafaza koşulları, gıda işletmecisinin adı, ticari unvanı, adresi, kayıt numarası veya tanımlama işareti, menşe ülke, gerekiyorsa kullanım talimatı, alkol bileşenleri içerenlerde alkol derecesi ve beslenme bildirimi etiket üzerinde bulunması gereken zorunlu bilgilerdir. Bunların etiket üzerinde aynı görüş alanında olması gerekiyor. Aynı görüş alanı; paketi elimize aldığımızda tek bir bakış açısından baktığınızda gördüğünüz alan görüş alanını göstermektedir. Bu üç bilgide yani gıdanın adı, net miktarı, varsa alkol derecesi aynı görüş alanı içerisinde belirtilmelidir.”

 

SON TARİH 31 ARALIK 2019

 

“Hazırlanan yeni yönetmelikte tarım ve gıda güvenliği dâhil birçok alanda toplumun tüm kesimleri ve ekonominin tüm aktörleri açısından önem taşıyor. 31 Aralık 2019 itibariyle yürürlüğe girecek olan ‘Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’, tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemenin yanı sıra gıdaların etiketlenmesi, gıda hakkında bilgilendirme ile ilgili genel kurallar, gereklilikler ve sorumlulukları belirliyor” diye konuştu.

 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
mecidiyeköy yeni bayanlar şişli yeni bayanlar bakırköy yeni bayanlar halkalı yeni bayanlar avcılar yeni bayanlar şirinevler yeni bayanlar bahçeşehir yeni bayanlar taksim yeni bayanlar beşiktaş yeni bayanlar kartal yeni bayanlar kadıköy yeni bayanlar ümraniye yeni bayanlar anadolu yakası yeni bayanlar maltepe yeni bayanlar beylikdüzü yeni bayanlar pendik yeni bayanlar avrupa yakası yeni bayanlar kocaeli yeni bayanlar antalya yeni bayanlar ataköy yeni bayanlar eskişehir yeni bayanlar fethiye yeni bayanlar sakarya yeni bayanlar muğla yeni bayanlar malatya yeni bayanlar denizli yeni bayanlar konya yeni bayanlar kayseri yeni bayanlar ankara yeni bayanlar bursa yeni bayanlar izmir yeni bayanlar