vip
Mustafa Dündar

İMSİAD’DA GÜNDEM: MÜTEAHHİTLERİN SINIFLANDIRILMASI

Ekonomi 01.03.2020 - 07:22, Güncelleme: 14.04.2021 - 16:59 2706+ kez okundu.
 

İMSİAD’DA GÜNDEM: MÜTEAHHİTLERİN SINIFLANDIRILMASI

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nde (İMSİAD), yeni dönemin ilk semineri, müteahhitleri yakından ilgilendiren ‘Sınıflandırma Esaslı Yeterlik Sistemi’ ve ‘İş Deneyim Belgeleri’ mevzuatları hakkında düzenlendi.

İMSİAD Dernek Merkezi’nde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Mesut Gül, Yapı Denetim Şube Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Barış Deli ve Yapım İşleri Şube Müdürlüğünden Pınar Karahan Dursun’un son mevzuatlar hakkında bilgilendirmelerde bulunduğu seminere, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, RUMELİSİAD Başkanı Ömer Kumova ile çok sayıda İMSİAD üyesi ve çalışan katıldı.   “Eksiklikleri Bakanlığımıza iletiyoruz” Seminerin açılışında konuşan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, yeni dönemin ilk etkinliğini, önemli bir konuda gerçekleştirdiklerini söyledi. Andıç, “İnşaat müteahhitleri olarak, müteahhitlerin sınıflandırmasını uzun zamandır talep ediyorduk. İMSİAD olarak, bir yıldan beri bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Hem Bakanlığımızla hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ile sürekli diyalog halindeyiz. Meslek yasamızın takipçisi olarak, sahadan aldığımız bilgileri, tespit ettiğimiz aksaklıkları kendilerine iletiyor ve buradan geri dönüş almaya gayret gösteriyoruz” dedi.   “Yönetmelik sektöre faydalı olacak”   Yönetmeliğin müteahhitlere ve sektöre faydalı olacağını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Mesut Gül, yönetmeliğin özünün gerekli tecrübeye, bütçeye ve yeterliliğe sahip müteahhitlerin önünü açmak olduğunu söyledi. Gül, “Mevzuat, yapı müteahhitliği gibi hizmet alanlarında çalışan gerçek veya tüzel kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarına ve kayıtlarının tutulmasına ilişkin esasları belirlemek, mesleki yeterlilikleri ile kuruluş yeterliliklerini değerlendirerek bunlara tescil ve yeterlilik belgeleri için çıkarıldı. Böylece, Bakanlıktan veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş idareden uygun sınıfta yetki belgesi almaksızın, inşaat ve tesisat dahil yapım işlerinin müteahhitliği üstlenilemez” diye konuştu.   “Yeterlilik iki başlıkta değerlendiriliyor”   Yeterliliğin; ekonomik ve mali ile mesleki ve teknik olarak iki başlıkta değerlendirildiğini söyleyen Gül, “Bilanço rasyoları, iş hacmi, banka referansı, ekonomik ve mali yeterlilik alanında, iş deneyimi ile usta deneyimi de teknik yeterlilik alanında değerlendirilir” dedi.   İş deneyim belgelerinin, mesleki ve teknik yeterliliği gösterdiğini ifade eden Gül, şunları söyledi; “İş bitirme belgeleri, iş denetleme belgeleri ve iş yönetme belgeleri, iş deneyimi olarak kabul edilir. Belgeler, yapılan iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşmeye dayalı olarak Kamu İdareleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.” Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Mesut Gül, Yapı Denetim Şube Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Barış Deli ve Yapım İşleri Şube Müdürlüğünden Pınar Karahan Dursun, müteahhitlerin mevzuatlar hakkındaki sorularını da cevapladı.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nde (İMSİAD), yeni dönemin ilk semineri, müteahhitleri yakından ilgilendiren ‘Sınıflandırma Esaslı Yeterlik Sistemi’ ve ‘İş Deneyim Belgeleri’ mevzuatları hakkında düzenlendi.

İMSİAD Dernek Merkezi’nde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Mesut Gül, Yapı Denetim Şube Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Barış Deli ve Yapım İşleri Şube Müdürlüğünden Pınar Karahan Dursun’un son mevzuatlar hakkında bilgilendirmelerde bulunduğu seminere, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, RUMELİSİAD Başkanı Ömer Kumova ile çok sayıda İMSİAD üyesi ve çalışan katıldı.

 

“Eksiklikleri Bakanlığımıza iletiyoruz”

Seminerin açılışında konuşan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, yeni dönemin ilk etkinliğini, önemli bir konuda gerçekleştirdiklerini söyledi. Andıç, “İnşaat müteahhitleri olarak, müteahhitlerin sınıflandırmasını uzun zamandır talep ediyorduk. İMSİAD olarak, bir yıldan beri bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Hem Bakanlığımızla hem de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ile sürekli diyalog halindeyiz. Meslek yasamızın takipçisi olarak, sahadan aldığımız bilgileri, tespit ettiğimiz aksaklıkları kendilerine iletiyor ve buradan geri dönüş almaya gayret gösteriyoruz” dedi.

 

“Yönetmelik sektöre faydalı olacak”

 

Yönetmeliğin müteahhitlere ve sektöre faydalı olacağını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Mesut Gül, yönetmeliğin özünün gerekli tecrübeye, bütçeye ve yeterliliğe sahip müteahhitlerin önünü açmak olduğunu söyledi.

Gül, “Mevzuat, yapı müteahhitliği gibi hizmet alanlarında çalışan gerçek veya tüzel kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarına ve kayıtlarının tutulmasına ilişkin esasları belirlemek, mesleki yeterlilikleri ile kuruluş yeterliliklerini değerlendirerek bunlara tescil ve yeterlilik belgeleri için çıkarıldı. Böylece, Bakanlıktan veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş idareden uygun sınıfta yetki belgesi almaksızın, inşaat ve tesisat dahil yapım işlerinin müteahhitliği üstlenilemez” diye konuştu.

 

“Yeterlilik iki başlıkta değerlendiriliyor”

 

Yeterliliğin; ekonomik ve mali ile mesleki ve teknik olarak iki başlıkta değerlendirildiğini söyleyen Gül, “Bilanço rasyoları, iş hacmi, banka referansı, ekonomik ve mali yeterlilik alanında, iş deneyimi ile usta deneyimi de teknik yeterlilik alanında değerlendirilir” dedi.

 

İş deneyim belgelerinin, mesleki ve teknik yeterliliği gösterdiğini ifade eden Gül, şunları söyledi; “İş bitirme belgeleri, iş denetleme belgeleri ve iş yönetme belgeleri, iş deneyimi olarak kabul edilir. Belgeler, yapılan iş karşılığı bedel içeren noter onaylı sözleşmeye dayalı olarak Kamu İdareleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenir ve sözleşmeyi yapan yetkili makam tarafından onaylanır.”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim Şube Müdürü Mesut Gül, Yapı Denetim Şube Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Barış Deli ve Yapım İşleri Şube Müdürlüğünden Pınar Karahan Dursun, müteahhitlerin mevzuatlar hakkındaki sorularını da cevapladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
mecidiyeköy yeni bayanlar şişli yeni bayanlar bakırköy yeni bayanlar halkalı yeni bayanlar avcılar yeni bayanlar şirinevler yeni bayanlar bahçeşehir yeni bayanlar taksim yeni bayanlar beşiktaş yeni bayanlar kartal yeni bayanlar kadıköy yeni bayanlar ümraniye yeni bayanlar anadolu yakası yeni bayanlar maltepe yeni bayanlar beylikdüzü yeni bayanlar pendik yeni bayanlar avrupa yakası yeni bayanlar kocaeli yeni bayanlar antalya yeni bayanlar ataköy yeni bayanlar eskişehir yeni bayanlar fethiye yeni bayanlar sakarya yeni bayanlar muğla yeni bayanlar malatya yeni bayanlar denizli yeni bayanlar konya yeni bayanlar kayseri yeni bayanlar ankara yeni bayanlar bursa yeni bayanlar izmir yeni bayanlar