BUSİAD Sedat Yalçın'ı ağırladı
Kent Vizyonu Projesiyle, kentsel ve sosyal gelişim, çevre ve doğal kaynaklar, teknoloji ve kalifiye işgücü yönünden gelişmiş bir şehir hedeflediklerini vurgulayan Yalçın; projenin odak noktalarına da değinerek; “Kent Yönetimi ve Kentsel Gelişim başlığı altında hazırladığımız projelerimizin odak noktasını; kent yönetiminin iyileştirilmesi, kentsel gelişim, kentsel planlama, kentsel ekonomi, ulaşım ve enerji, çevre ve doğal yaşamın korunması, sanat ve sosyal kalkınma, bilim ve eğitim ve akıllı kent teknolojisi gibi konu başlıkları oluşturuyor” dedi.
“TEKNOLOJİ TEMELLİ SANAYİ YAPILMALI”
Kenti yönetirken otokontrol mekanizmasının önemine dikkat çeken Sedat Yalçın; otokontrol mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işlemesiyle kentin kontrolsüz bir şekilde büyümesinin önlenebileceğini belirterek; “Bursa’nın bir verisi yok. Bu anlamda Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Veri Merkezi kuracağız. Kent yönetimine sürdürülebilirlik kültürünün hakim olması gerekiyor. Bursa’da kontrollü büyümeden söz edemiyoruz maalesef. Bursa'nın fiziksel şartları ile sanayi uyumuna bakılmalı. Eski teknoloji ile üretim yapan yerlerin kapasitesini artırmak doğru değil. Nüfusu artırmadan teknolojiyi uygulayarak sanayi yapmamız gerekir. İnegöl'den sonra Eskişehir'e kadar tarımsal verimliliği düşük uygun alanlar var. Oraları sanayi için değerlendirebiliriz” şeklinde konuştu.
“DEPREME DAYANIKLI DİRENÇLİ KENTLER OLUŞTURACAĞIZ”
Bursa’nın ulaşım, kentsel planlama, çevre ve sanayi yerleşimi gibi konularda master planlarını içeren bir Kent Anayasası’nın olması gerektiğine işaret eden Yalçın; projelerine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Dirençli Kent Stratejisi geliştirerek Afet Yönetim Planı hazırlayacağız. Bursa’nın mevcut konut stoku yetersiz. Bursa’nın konut stoku 600 bin civarında. Dolayısıyla Kentsel Dönüşüm doğru bir şekilde planlayacağız. Depreme dayanıklılık öncelikli prensibimiz olacak. Özellikle dar gelirli ailelerin çok kolay konut sahibi olabilecek bir sosyal proje esası gözeteceğiz. Yaşanabilir bir kentin en önemli göstergelerinden birisi satın alınabilir boyutta konut stoğuna sahip olmasıdır. Kentsel dönüşüm planlanırken şehrin siluetini bozulmamasına dikkat edeceğiz. Kuzey Ve Güney Eksenli İki Uydu Kent kuracağız. Kuzeyde turizm odaklı bir şehrimiz olacak. Gemlik ile Mudanya arasındaki bölge komple yeniden planlanacak. Güneyde dört dağ ilçemizi kapsayan, hayvancılık ve organik tarım odaklı, ihracata yönelik bir yapı kurulacak. Bu bölgede oluşan yerel mimariye uygun konutlarla, vatandaşa, kent
merkezindeki konutlarla takas yapma imkânı sağlanacak. Bursaspor Adası oluşturma gibi bir projemiz var, ayrıca bu adanın geliri Bursaspor’a verilecek. Beton kullanmadan çelik bazlı yüzer ada şeklinde planlanan projede herhangi bir sahil dolgusu yapılmayacak. Belediye bütçesi kullanmadan bir finansman modeliyle yapılacak Bursaspor Adası Bursaspor’a kalıcı gelir getirecek. Kentsel altyapı projemiz kapsamında yağmur ve sel sularının tutulması adına bir suyolları ve kent göletleri oluşturacağız. Yağmur suyu hasadına yeşil binalarda destek vereceğiz. Elektrik, su, doğalgaz, internet gibi şebekelerin ortak bir kanalda toplanmasını sağlayacağız.”
Bursa’nın tarih ve kültür mirasının yanı sıra doğal güzellikleri bakımından da zengin bir il olduğuna işaret eden Yalçın; bu bağlamda kentin turizm potansiyelini ortaya çıkaracak projeler geliştireceklerini açıklayarak; “Osmangazi tarihi, İpekyolu Açıkhava Müzesi projesini hayata geçireceğiz. Projemiz Emirsultan’dan başlayıp, Hisar’ı, Tophane’yi içeren geniş bir alanı kapsıyor. İznik, Bursa turizmi adına yeterince yararlanılmayan bir ilçemiz. Dolayısıyla Tarihi İznik Projemizle ilçeyi, küresel ölçekte turizmin gözdesi haline getireceğiz. Merinos AKKM'yi ve Merinos Stadı’nı bütünleştirerek Kongre Turizmini geliştirmek istiyoruz. Bizim termal turizm açısından üç büyük potansiyelli bölgemiz bulunuyor. Osmangazi Çekirge, İnegöl Oylat ve Mustafakemalpaşa bölgeleri termal turizm açısından çok uygun ilçelerimiz. Bu bölgelere üç ayrı Termal Sağlık Bölgesi kuracağız. Uludağ eteklerinde tarihi doku ile uyuşan konutlar yapacağız. Ayrıca Uluabat Göl Yazı – Karacabey Longoz Ormanları Gezi Rotası oluşturacağız. Trilye için de Turistik Balıkçı Kasabası Projemiz bulunuyor” diye konuştu.
KADIN KOOPERATİFİ PROJESİ
Dünyanın birçok ülkesinde Akıllı Şehir uygulamalarının hayata geçirildiği bilgisini veren YRP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın; Bursa’nın teknoloji ve kalifiye iş gücü açısından gelişmiş bir şehir olmasını istediklerini söyleyerek;
“Bursa’nın akıllı bir şehre ulaşmasını, kentte yönetim kalitesinin iyileştirilmesini arzu ediyoruz. Daha kaliteli, daha nitelikli bir kent yönetimi olsun istiyoruz. Kadına yönelik şiddet sorunumuz var. Bu noktada kadınlarımız en ufak bir risk hissettiğinde anında destek verilebilecek çalışmalarımız olacak. Ayrıca Sıcak Yuva Merkezleri kuracağız. Kadın Girişimciliğini destekleyeceğiz. Bursa Kadın Kooperatifleri Birliği’ni kurarak bu alanda yeni bir yaklaşım getireceğiz. Gençlerimize yönelik de projelerimiz olacak. Meslek-Teknik ve Temel Bilimler Liseleri kurmayı ve gençlerimizin meslek sahibi olmalarını amaçlıyoruz. Ücretsiz Spor Okulları kuracağız. Bursaspor için içerisinde farklı oyunların olduğu bir E-spor Takımı kurmayı hedefliyoruz. Büyükşehir ve Bursaspor ortaklığında E-spor Olimpiyatları düzenlemek istiyoruz” dedi.
YAŞLI VE ÇOCUKLARA YÖNELİK PROJELER
Madde bağımlılığıyla mücadele konusunda da önemli adımlar atacaklarının altını çizen Sedat Yalçın; bu kapsamda İzlanda Modelini örnek alacaklarını, Aile Protokolleri imzalayarak gençlerin aileleriyle nitelikli zaman geçirmelerini sağlayacaklarını ifade ederek; “Toplu Ebeveyn Yürüyüşleri düzenleyeceğiz. Gençlerimizin en geç saat 22.00 gibi evlerinde olmalarını amaçlıyoruz. Ayrıca haftada en az 4 saat spor, kültür ve sanat faaliyeti yapma mecburiyeti getiriyoruz. Bununla birlikte, yalnız yaşayan yaşlılarımız için Mahalle Huzur Konakları inşa edeceğiz. Ayrıca Uluslararası Termal Sağlık Köyleri kurarak yaşlılarımıza buralarda öncelik tanıyacağız. Okul öncesini yaygınlaştırıp Tam Gün Kreş Hizmeti sağlayacağız ve OSB’lere Kreşler açacağız. Çocuğu otizmli olan ailelerle ilgili bir Otizm Köyü projemiz var. Bu proje belki de Türkiye’de ilk olacak. Otizmli çocuklarımız doğumundan itibaren anneleriyle birlikte eğitim alabilecekler. Burada 24 saat kalabilecekler. Doktorlarımız ve uzmanlarımızla birlikte otizmli yavrularımıza doğal bir ortamda rehabilitasyon hizmeti vermeyi hedefliyoruz.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Engelli bireylerin hayatın içerisine katılımını sağlamak ve bu konuda projeler geliştirmenin yerel yönetimlerin önemli gündem maddeleri arasında yer aldığına işaret eden Sedat Yalçın; engellilere yönelik projelerini anlatarak şunları söyledi:
ENGELLİLER İÇİN ÜRETİM ATÖLYELERİ
Bursa Engelliler İstihdam ve Üretim Vakfı kuracağız. Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Paralimpik Spor Kulüpleri açacağız ve bu alanda kurulan kulüpleri destekleyeceğiz. Yüzde 100’ü engelli çalışanlardan oluşan Tarım Çiftliği kurarak engelliler için tanımlanmış Üretim Atölyelerini hayata geçireceğiz. Ayrıca Start-Up, Girişimcilik ve E-ticaret Eğitimleri vereceğiz.
Uluslararası Yabancı Dil Pratiği Doğa ve Yaşam Kampı projemizle, kamu kurumları, aileler, gençler, özel şirketler ve iş insanları için aktif hale getirilecek kampta İngilizce başta olmak üzere Rusça, Almanca, Çince ve Arapça dil eğitimi vereceğiz.
Bursa’da ulaşım sorunlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen projelerinden de bahseden Sedat Yalçın; kentin ulaşım sorunun çözümünde kent göstergelerinin önemli olduğuna vurgu yaparak; Kent için hukuki olarak ulaşım ana planı oluşturulması gerektiğini söyledi.
ULAŞIMA YÖNELİK PROJELER
Bursa Güney Tüneli Projesinden bahseden Sedat Yalçın, Çalı girişli projenin Teleferik'ten çıkışının yapılacağını bildirerek tamamlanma süresinin 3 yılı bulacağını, ilk 100 günde jeolojik etütlerini başlatacaklarını ve Bursa’nın ulaşım sorununu kesin çözecek bir proje olacağını söyledi.
Kent içi Bypass Yolları oluşturacaklarını da dile getiren Yalçın; Bursa’da ulaşıma yepyeni bir yaklaşım getireceklerini açıklayarak şunları söyledi:
Bu kapsamda Şehir Hastanesi-Mudanya-Buttim Express Yolu ve Görükle-Çalı Alternatif Yolunu, İnönü Caddesi-Otoyol Bağlantısı, Yakın Çevre Yolu-Gürsu Ankara Yolu projelerimizi hayata geçirerek çevre yolu ve kentiçi trafiğini rahatlatmak istiyoruz. Atatürk Caddesi Tüneli ve Yayalaştırma projemizle ise Zafer Plaza-İnönü Caddesi arasında her tarafı yaya yolu olarak ve bir tramvay geçebilecek şekilde tasarlayacağız. Bununla birlikte Kent İçi Lojistik ve Ticari Araçlarının Elektrikli Araçlara Dönüşüm Projeleri ve Kent İçi Lojistik Merkezleri ile de Bursa’da ulaşımın çevreyle uyumlu, akıllı şehir planlamasına uygun hale getireceğiz.
YENİŞEHİR HAVAALANI İÇİN RE-EXPORT MERKEZİ PLANLIYORUZ
İncirli – Gürsu Tramvay Ve Kestel Yeni Mah. Ek Güzergâhını ve Çalı-Emek Hafif Raylı Sistem çalışmamızı başlatacağız. Kent içerisine suyolları yapacağız. Deniz ve Göl Teknelerinin Elektrikliye Dönüştürülmesini sağlayacağız. Ayrıca BUDO Modernizasyonu-Gelişmiş Yeni Nesil Elektrikli Deniz Otobüsleri alarak Bursa’yı yeni nesil elektrikli deniz otobüsleri ile tanıştıracağız. Yenişehir Havaalanı’nı büyük tarım fuarlarında Fresh Kargo Merkezi olarak değerlendireceğiz. Bu alanı ihracat odaklı özel tarım ürünlerinin üretileceği Re-Export Merkezi olarak planlıyoruz. Bisiklet yolları, Kızık Köyleri Nostaljik Dağ Treni yapacağız.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE VE ENERJİ PROJELERİ
Sürdürülebilir Çevre ve Enerji alanındaki projelerine de değinen Sedat Yalçın; Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, biyoçeşitliliğin korunması, doğadaki canlıların yok edilmemesi, gıda üretiminin kontrolünün yapılması ve organik gübre kullanılmasını tavsiye ettiğine işaret ederek;
“Kestel, İnegöl ve Nilüfer odaklı çevre koruma stratejisi geliştireceğiz. Ayrıca Arıtma Tesisleri ve Filtre Kullanımında Yeni Yaklaşımlar ortaya koyacağız. Nilüfer Çayı’nda, fabrika atıklarının 3 mt çapında ve 70 km uzunluğunda Segment Tünel içinde toplanmasını planlıyoruz. Bu sayede Nilüfer Çayı’nın doğal debisine dönüşünü sağlayarak vatandaşlarımızın nefes alabileceği Rekreasyon Alanları yapacağız. Karapınar ve Nilüfer bölgelerinde Ekolojik Yaşam Vadileri Yeşil Koridorlar başlığı altında çok amaçlı meydandan su göletine, bisiklet rotasına kadar birçok küçük yol ve yapıların olduğu sosyal yaşam alanları kuracağız. Döngüsel Ekonomi Kooperatifi kurarak al-kullan-at yerine al-kullan-geri dönüştür prensibini insanımıza anlatacağız. Tüm paydaşlarımızın etkili iş birliğiyle israf ve atık oluşumunu önleyeceğiz. E-atık sistemini kuracağız ve kirleten öder anlayışını getireceğiz. Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali Buharının Sanayi ve Serada Kullanımı projemizi hayata geçirdiğimizde 1 fabrika yıllık 10-15 milyon TL tasarruf sağlayacağız. Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin Tüm Elektrik Enerji İhtiyacının Yenilenebilir Enerji ile Karşılanması’na yönelik çalışmalar başlatacağız. Ayrıca Yeşil Bina Konsepti projemizle de Enerji verimliliği ve tasarrufu destekleri, yeşil çatı destekleri, gri su kullanımı destekleri vereceğiz. Bununla birlikte Bursa Enerji A.Ş kuracağız. Projeyle, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Yeşil Fonlar Kaynaklı Hibe-Kredi destekleri vereceğiz. Bina Enerji Verimliliği Danışmanlığı yapacağız. Şarj İstasyonları kuracağız. Mustafakemalpaşa’da Jeotermal Tarım OSB yapılmasını planlıyoruz. Tüketicinin örgütlenmesi ve enerji satın alma fiyatlarının düşürülmesi için Enerji Kooperatifi kurmak istiyoruz. Bursa Ağaç AŞ’yi kurarak Kırsal Kalkınma Projeleri geliştireceğiz. Süs Bitkileri yetiştiriciliği yapacağız. Botanik, Fidanlık, Butik Oteller açmayı planlıyoruz. Yeşil Alan Bakımı, Kent Bahçeleri ve Yeşil Koridorlar oluşturmak ve Yerli Fidan Üreticilerine İhracat Desteği vermek istiyoruz.” diye konuştu.
SEDAT BEY’İN PROJELERİ BURSA’NIN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM
Sedat Yalçın’ın Proje ve Hedeflerine ilişkin yapmış olduğu sunuma hayran kaldıklarını söyleyen BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar ise, Bursa Kent Vizyonu projelerinin, BUSİAD’ın “Sanayi, Tarım ve Turizmle Gelişen Bursa” projesiyle örtüştüğünü, kent için ortak kaygılar ortaya koyması ve çözüm önerileri sunması yönüyle hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını kaydederek;
“Sayın Sedat Yalçın’ın açıkladığı projeler Bursa’nın geleceğini inşa edecek ve yepyeni bir vizyonla kenti yaşanabilir kılacaktır. Bursa’nın sürdürülebilir bir gelecek hayali kuran her bir birey için Sedat Bey’in projeleri önemli bir kazanım olacaktır. Kendisinin kente yönelik düşünceleri, kentleşme ve kalkınma konularındaki yenilikçi ve çözüm odak bakış açısı, sadece yerel yöneticiler için bilim insanlarından biz sanayicilere kadar adeta bir pusula olma niteliği taşıyor. BUSİAD’ın Sanayi, Tarım ve Turizmle Gelişen Bursa Projesi’yle karşılaştırdığımızda birçok başlıkta ortak paydada buluşuyor olmamız bizleri onurlandırdı. Bursa’nın kalkınma hedeflerine ulaşmasına yönelik projeleriyle kentimize kattığı değer için Sayın Sedat Yalçın’a teşekkür ediyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.