Dündar: Edebiyat İle Gönülleri Fethediyoruz
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği işbirliğinde düzenlenen Liselerarası Mevlana Şiir Yarışması’nın tanıtım toplantısı Sümbüllü Bahçe Konağı’nda gerçekleşti. Tanıtım toplantısına Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın yanı sıra Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer, Edebiyat Araştırmacısı Prof. Dr. Nesrin Karaca ve Şair Metin Önal Mengüşoğlu katıldı. Gençlerin, Mevlana sevgisini istedikleri gibi anlatacakları yarışmanın bu yıl konusu serbest olarak belirlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kültürel çalışmalara önem verdiklerine dikkat çekerek, “Belediyemizin 12 kültür merkezi var. Bu kültür merkezlerinde birçok faaliyeti toplumun farklı kesimleriyle icra ediyoruz. Vatandaşlarımızın bu merkezlerden faydalanabilmeleri için zemin hazırlıyoruz. Edebiyat ve kültürle gönülleri fethediyoruz. İnşallah, yakın zamanda merkezlerimize bir yenisini daha ekleyerek Şadırvanlı Han’ı hizmetinize sunacağız” dedi.
“GELECEĞİN ŞAİRLERİNİ YETİŞTİRİYORUZ”
Mevlana Şiir Yarışması’na ilginin her yıl daha da arttığını ifade eden Başkan Dündar, yeni şairlerin Türk Edebiyatı’na kazandırılmasına zemin hazırladıklarını söyledi. Dündar, “Her yıl geleneksel hale getirdiğimiz yarışmamızı Milli Eğitim Bakanlığı kontrolü ile gerçekleştiriyoruz. Bu yarışma ile geleceğin şairlerini yetiştiriyoruz. Yarışma neticesinde jüri üyelerimizin beğendiği eserler kitap haline getiriliyor. Bu yıl öğrencilerimiz eserlerini Mevlana başlığı altında serbest olarak yazacak. Yarışmanın jüri üyeleri ise Metin Önal Mengüşoğlu, Prof. Dr. Nesrin Karaca, Doç. Dr. Saadettin Eğri, Ercan Yılmaz ve Mustafa Başpınar olacak. 6 Kasım’da son bulacak müracaat öncesi tüm edebiyatsever öğrencilerimizi yarışmamıza davet ediyorum” diye konuştu.
“ÖĞRENCİ OKUMAYA TEŞVİK EDİLİYOR”
Başkan Mustafa Dündar’a teşekkür eden Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer de, “Anadolu’nun Türkleşmesi ve insanlaşmasında önemli rol oynayan Mevlana’nın, belediyemizin düzenlediği etkinlikle her yıl anılması bizleri oldukça mutlu ediyor. Öğrencilerimiz, Mevlana’yı yazabilmek için detaylı bir araştırmaya giriyor. Burada öğrenci okumaya teşvik ediliyor. Başkanımız, yatırım projelerinin yanında eğitim ve kültür alanında da ciddi çalışmalar yapıyor. Yarışmaya katılacak öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyorum” dedi.
“PANDEMİDE FARKLI ESERLER ORTAYA ÇIKACAK”
Pandemi sürecinin gençlerin okuması için bir fırsat olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nesrin Karaca da, “Bu yıl, eserleri ciddi anlamda merak ediyorum. Pandemi sürecini evlerinde geçiren öğrencilerimizin farklı eserlere imza atacağına inanıyorum. 10’ncusu gerçekleşecek yarışmamız oldukça değerli ve önemli. Şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.
“OKUMAK VE DÜŞÜNMEK İÇİN FIRSAT DOĞDU”
Şair Metin Önal Mengüşoğlu ise kültür insanı olarak işin içinde bulunduğunun altını çizerek, “Öğrencilerimiz, pandemi sürecini fırsata çevirmeli. Okumak ve düşünmek için fırsat doğdu. Yıllardır bu tür yarışmaların hayırlara vesile olduğunu gördüm. Derece alan gençlerimizin, Türkiye’nin önemli yazar ve şairi olduklarına şahit oldum. Örneğin, 1’nci şiirini bizde yayınlayan öğrencilerimiz bugün 7’nci şiir kitabını yazıyor” dedi.
Yarışmanın müracaatları, mevlanasiiryarismasi@osmangazi.bel.tr adresine e-posta yoluyla yapılacak. Yarışmaya katılmak isteyen genç şairler, (0224) 270 70 42 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabilecek. Yarışma sonunda ise birinciye 5 bin TL, ikinciye 4 bin TL, üçüncüye 3 bin TL ve mansiyon ödülleri için de 3 adet biner TL verilecek.