Öğretmenlerden sert çıkış, 'Devletten alacaklıyız'
Divan toplantısında konuşan Eğitim Bir Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Ramazan Acar, hak ve adalet, emek ve ekmek, özgür millet ve adil devlet için mücadele verdiklerini belirterek, "Devletten alacaklıyız, bu konuda tartışma götürmez bir gerçek var. Ama millete de borçluyuz, işimiz millete hizmet etmektir, bunu da unutmuyoruz. Bu anlamda üzerimize düşeni yapıyoruz. 14 Şubat 1992’den bugüne kadar yüzümüzü yere düşürecek, başımızı öne eğdirecek hiçbir olumsuz adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız" dedi.
İlçe teşkilatlarının ve işyeri temsilcilerinin teşkilatlanmadaki en önemli iletişim köprüleri olduğunun altını çizen Başkan Ramazan Acar, "Eğitim-Bir-Sen imzasıyla elde edilen haklar da tarihe gömdüğümüz yasaklar da tarihin kaydı altındadır. Eğitim sistemi ve felsefesi üzerindeki vesayet çemberinin parçalanmasının her evresinde fikrimiz, terimiz, gayretimiz var" diye konuştu. Kamu görevlisi olarak eğitim çalışanı olduklarını anımsatan Acar, aynı zamanda millî gelirden paylarını hakkıyla almak için mücadele eden örgütlü bir yapı olduklarını, devletten alacaklı olduklarını ve bu konunun tartışma götürmez bir gerçek olduğunu ifade etti. Kamu görevi yapanlar olarak millete de borçlu oldukları bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Acar, "İşimiz millete hizmet etmektir, bunu da unutmuyoruz. Bu anlamda üzerimize düşeni yapıyoruz. 14 Şubat 1992’den bugüne kadar yüzümüzü yere düşürecek, başımızı öne eğdirecek hiçbir olumsuz adım atmadık, bundan sonra da atmayacağız. 27 yıldır devam eden faaliyetlerimizde milletin hassasiyetlerini göz önünde bulunduran bir sendikacılık anlayışının hâkim kılmaya çalıştık" diye konuştu.
ÇÖZÜM ODAKLI SENDİKACILIK
Sorunları teşhis, çözümleri tespit odaklı çalışmalarla sendikal kulvarda farklarını ortaya koyduklarını kaydeden Başkan Ramazan Acar, "Yol gösteriyor, yol açıyor, yol alıyoruz. Kayıplara son veriyor, kazanımları artırıyoruz. Müfredattan ders kitaplarına, sınav sisteminden yerleştirme uygulamalarına her konuda ses veriyor, söz söylüyor, sesimizle birlikte sözümüzü de yükseltiyoruz" şeklinde konuştu. Yayımladıkları raporlarla, odak analizlerle, yaptıkları çalıştaylarla, sempozyumlarla fikirlerini, öneri ve eleştirilerini muhataplarına ulaştırdıklarını dile getiren Acar, "Yakıp yıkan değil, üreten; kırıp döken değil, düzelten; cam indiren değil, fikir bildiren; barikat kuran değil; engel kaldıran tavrımızla yasaklara karşı çıkıyor, özlük ve özgürlük mücadelesi veriyoruz" ifadelerini kullandı.
HAKEM KURULU ADALETSİZDİ
Toplu sözleşme sürecinde kazanım için ter döktüklerini hatırlatan Başkan Acar,"Toplu sözleşme tekliflerinde isabetimiz, müzakerelerde ehliyetimiz, hakem kurulu sürecinde konulara hâkimiyetimiz gündem oldu. Kamu İşveren Heyeti müzakerede uzlaştı, tutanakta şaştı. Uzlaşmadan ve paylaşımdan kaçınan bir işveren tavrıyla karşılaştık. Kamu işvereni kazandıracak teklif sunmadı, biz de kazandırmayan teklife imza atmadık. Çünkü biz omuzlarımızda 1 milyonu aşkın üyenin haysiyetini, 5 milyon 200 bin kişinin mesuliyetini taşıyoruz. Mesuliyeti yerine getirdik, haysiyeti çiğnetmedik. İmza atmak kadar atmamak da doğaldır. Sendikal aklın ve ahlakın adı ve vasfı Eğitim-Bir-Sen’dir, Memur-Sen’dir" dedi.
OKULLARDA SORUNLAR BÜYÜK
Yeni eğitim-öğretim yılının hem sevinci hem de sancıları olduğunu yaşayarak görmeye devam ettiklerini ifade eden Ramazan Acar, "Cüssesi büyük sorunlar, bütçesi olmayan okullar çelişkisinin giderilmesi gerekmektedir. Müşkülü ifade eden değil, müjde veren bir teşkilat olmak istiyoruz. Algılara teslim olmak, kusursuz cinayete kurban gitmektir. Mücadele sürerken okçular tepesini terk edemeyiz. Bizim domine etmediğimiz sahayı, başkaları manipüle edecektir, bunu unutmamalıyız" dedi. Daha iyi bir eğitim sistemine sorunları öteleyerek ulaşılamayacağını çok iyi bildiklerini belirten Acar, "Bu nedenle, örgütlü gücümüzle tüm bu sorunları daha yüksek sesle dillendirmeye, sorunlara çözüm önerileri geliştirmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
ACAR, "KARİYER VE LİYAKATTE UZMANLAŞMA, İŞTE USTALAŞMA İLKEMİZDİR"
Sitem eden değil, sistem öneren çözüm odaklı sendikacılık yapmaya devam edeceklerinin altını çizen Ramazan Acar, "Ders kitaplarının ‘dert’ kitabı olmasına son verilmesini sağladık. İnsanı öteleyip bilgiyi önceleyen müfredata itiraz ettik. Raporlar, odak analizler hazırladık. ‘Sözleşmelilik son bulmalı, kamu sözleşmeli istihdam yanlışından kurtulmalı’ dedik, bunun için mücadele verdik, veriyoruz. Atamalarda, görevde yükselme ve unvan değişikliğinde personeli memnun etmenin esas olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Doğruları alkışlayıp, hataları eleştirdiklerini, eksikleri söyleyip, önerilerimizi yetkililere ilettiklerini kaydeden Acar, "2023 Eğitim Vizyonu ve yeni ortaöğretim tasarımındaki gibi. Kariyer-liyakat sistemini isteyen biziz. Kadrolaşmaya, kayırmaya, torpile, nepotizme karşı; kariyer ve liyakatte uzmanlaşmayı, işte ustalaşmayı ilke edindik. Eğitim-Bir-Sen’in, entelektüel kapasitesi, hareket tarzı, ilkesel değerleri ve kuruluşundan beri ortaya koyduğu hak ve özgürlük mücadelesiyle farklı bir sendika olduğunu unutmamak gerekir" dedi.
KILIK KIYAFET UYGULAMASI KALDIRILMALI
Darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliğinin kaldırılması için altı yıldır ‘serbest kıyafet’ eylemi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ramazan Acar, "Biz altı yıldır ısrarla diyoruz ki bu yönetmelik değişmeli, bu yönetmelik antidemokratik, bu yönetmelik Kenan Evren’in ruhunu taşıyor; bizi haki yeşili olarak görmek ve hizaya dizmek istiyor. Kamu görevlilerine öz yeterlilikleri gelişmemiş insan muamelesi yapılmasını kabul edemeyiz. Onun için bu yönetmeliğin bir an önce değişmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. Güncel konular ile ilgili de düşüncelerine konuşmasının sonunda yer veren Başkan Ramazan Acar, Diyarbakır’daki annelerin haykırışlarını sonuna kadar desteklediklerini, 4688 sayılı kanunun değişmesi için mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.