Türkiye Yüzyılı'nın yıldızı Bursa
Gıda emtia fiyatlarındaki artışlara ek olarak, maruz kaldığımız kur artışları üretim için gerekli olan hammadde fiyatlarımızı ve dolayısıyla da maliyetlerimizi ciddi ölçüde artırdı. Bunun yanı sıra iş dünyamız; savaşın devam eden etkileri, mevcut enflasyonist ortam, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve küresel iklim değişikliklerinin getirdiği öngörülemez gelişmeler gibi temel problemlerle 2022 yılında mücadele etmek zorunda kaldı. Cumhuriyetimizin 100'ncü yılını kutlayacağımız 2023 yılında, ekonomi yönetiminden öncelikli beklentimiz enflasyonun düşürülerek alım gücünün artırılması, fiyat istikrarını sağlayacak enstrümanların devreye alınması, üretim girdi maliyetlerini aşağı çekerek iş dünyasının yatırım, istihdam, üretim ve ihracat iştahını koruyacak destekleri hayata geçirmesidir. Türk iş dünyası olarak 2023 yılı fırsatlarına odaklanmalı, birlik ve beraberlik içerisinde, makroekonomik hedeflere ulaşmak adına kararlılıkla çalışmaya ve üretmeye devam etmeliyiz.
Cüneyt Dizdar: 2023 yılı ihracat ve üretim yılı olacakTürkiye, son 20 yıllık başarılarını 2022 yılında artırmak suretiyle devam ettirdi. Tüm sektörlerde üretim başarıları ile güçlü bir kalkınma süreci yaşamaktayız. ' Türkiye' markası yeryüzünden gökyüzüne, uzayın derinliklerindeki teknolojik yatırımlara kadar her alanda göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Ürettiğimiz yerli ve milli ürünleri ihraç eden ülkemizin önündeki engellerin ardın sıra kalkmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm bakanlarımıza ve yetkililer ile milletvekillerimize öncelikle teşekkür etmek istiyorum. İnanıyorum ki Türkiye; onlarca ülke ile çok çeşitli sektörlerde yapmakta olduğu ihracatını daha yukarılara çıkaracaktır.
Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünya geneli ithalat oranımız hızla aşağı çekilmektedir. Tekstil sektörünün önemli kentlerinden olan Bursa, ülkemizin de bu alandaki dinamolarının başında gelmektedir. Son dönemde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük emekleri ile Bursa başta olmak üzere Türkiye'nin çok çeşitli şehirlerinden üreticilerimizin, sanayicilerimizin ve iş insanlarımızın doğrudan ihracat sıkıntılarını aştığını biliyoruz. Ürettiğini ihraç eden bir ülke olarak serbest ticaret anlaşmalarımızın daha işlevsel hale getirilmesi için gerekli adımları hükümet nezdinde atmamız, milli ekonomimiz açısından hayati önem taşımaktadır. Tekstil sektörü bugün milyonlarca insanın istihdam edildiği dev bir sektör olmasının ötesinde kentimizin ve ülkemizin en değerli ihracat kapısıdır. Sanayicilerimiz ve iş insanlarımız ile üreticilerimizin gözü kulağı Bakanlarımız ile birlikte Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika rotasındadır.
Selim Yedikardeş: Türkiye'nin rekabet gücü yükseldiBugün gerçekleşenlere yaşadıkça hayret ediyoruz. Düne kadar yönlendirilen ve yönetilen ülkemizde olanları iç siyaset malzemesi yapmadan bakmaya çalışıyoruz. Ulaşım yatırımları; havalimanları, otoyollar, köprüler, deniz ulaşım araçları ve daha fazlası. Sağlıkta ise; şehir hastaneleri ve tedariklerdeki süreçlerinin iyi yönetilmesi ile pandemide Dünya'nın birçok ülkesinin önüne geçmiş olduk.
Birçok dünya ülkesi adeta rezil bir süreç yaşarken, Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşlarını sedyelerde bırakırken, aşı bulamazlarken, Türkiye uçaklarla vatandaşlarını Dünya'nın dört bir yanından ülkemize getirdi. Turizm de İtalya başta olmak üzere Dünya ile yarışır hale geldik. Yerli ve Milli unsurlarla geliştirdiğimiz savunma sanayi ürünlerimiz ile küresel stratejilerde güven kazandık. İHA, SİHA, Atmaca derken Kızılelma ve yakında MİLGEM ile düşmanlarının korktuğu dostlarının güven duyduğu bir Türkiye olduk. Dünya'nın global üretim değerlerinde olduğu gibi ekonomik alanda da başarılar kırdık. Yeterli mi? Elbette vatandaş olarak her zaman daha iyisini istemek ve beklemek hakkımız.
Türkiye düne kadar sanayi ve makine endüstrisinde kendi imalatını gerçekleştiremezken, yatırımlarını ikinci el amortismanları bitmiş, teknolojisi geçmiş, makine parkurları ile sağlamak zorunda kalıyordu. Şimdi ise; rekabet gücü yüksek, hatta yerli ve milli parkurlarını kendi yapabilir hale getirmiş oldu. Bugün Dünya, pandemi ve sonrasında gerçekleşen Ukrayna ve Rusya savaşı nedeniyle 60 yıldır görmediği enflasyon ile mücadele etmeye çalışıyor. Türkiye ise, hızla normalleşme koşullarını yakalamak için ardın sıra adımlar atıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi, "normalleşme daha yaşanamadı."
Nilüfer Çevikel: Türkiye'yi reformlarla güçlendirmeliyizYeşil ekonomi kapsamında ticaretin getireceği yeni fırsatlara ve tehditlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Bursa sanayisi için Avrupa Yeşil Mutabakatı yol haritası çerçevesinde, dönüşümün getirdiği fırsatlardan yararlanmalı ve süreci yönetmeliyiz. 2050 yılında karbon nötr olma hedefine paralel olarak, üretimde odağa sürdürülebilirliği alıyoruz. Enerji verimliliğini en üst seviyeye alarak Bursa’nın iklim değişikliği, hammadde yönetimi, atık su yönetimi ve atık yönetimi sağlaması adına verilen destekler doğrultusunda elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz. Eksenimizi genişletmeli, daha fazla ticaretle ve yatırımla bölgesel ve küresel bir ekonomik güç olma konumumuzu kuvvetlendirmeliyiz. Makroekonomik hedeflere ulaşılması yolunda iş dünyamızın özverili çalışmaları, 2022'de olduğu gibi yeni yılda da belirleyici olacaktır. Ancak bu yolda kapsamlı ekonomik reformlarla, ekonominin lokomotifi olan sanayicinin desteklenmesini bekliyoruz. Reformlar sayesinde yatırım iştahı mutlaka artacaktır.
Yunus Aydın: 2023 yılında belirsizliklerden kurtulmalıyız
2023 yılında yapılacak olan seçim nedeniyle yaşanan belirsizlikler seçim öncesi ve seçim sonrası gibi iki ayrı dönemi meydana getirecek. Buda demek oluyor ki 2023 yılı belirsizlikler yılı olacaktır. Tüm dünyada yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle 2023 yılında küresel anlamda büyümelerin yavaşlayacağı öngörülmektedir. Hal böyle olunca üretici 2023 yılında daha temkinli ve tedbirli davranarak kontrolü elden bırakmadan hareket etmesi gerekir. Tüm bunların yanında birtakım fırsatlarda bizleri beklemektedir. Bursa, ülkemizin sanayideki lokomotif şehri olma özelliği ile ülke ekonomisinde yönlendirici gücü temsil etmektedir. Yeni yıldan beklentilerimiz önümüzdeki tablo ne olursa olsun Uludağ OSB olarak üreterek, istihdam sağlayarak ve ihracatımızı artırarak ülke ve Bursa ekonomisine fayda sağlamaya çalışacağız.
Ayhan Küçükkaya : Teknoloji yatırımları 2023 yılında artacakBursamız, Türkiye'nin en önemli sanayi ve ihracat kenti. Ulusal gücünü önce bölgesel akabinde küresel bir güç haline getiren Türkiye'nin en değerli kenti Bursa'da sanayi ve ihracat alanında olduğu gibi Teknoloji alanlarında da aynı öneme aynı başarıya ulaşması için TEKNOSİAD olarak var gücümüzle çalışmaktayız. 2023 yılında beklentimiz, bilişim ve inovasyon alanlarında Türkiye ile aynı hızda Bursamızında bu seviyelere yükselmesini sağlamak. Maalesef Bursamız halen daha bilişim ve inovasyon anlamında yeterince uluslararası piyasalarda rekabet edecek büyüklükte değil. Biz, TEKNOSİAD ailesi olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde gerçekleştirilecek yatırımlarla Bursa'nın önünün daha fazla açılacağına inanıyoruz. Bugüne kadar Bursa'ya Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan tensipleri ile yapılan yatırımlar bizlere umut ve enerji katmaktadır.
Sanayicilerimiz, iş insanlarımız ve teknoloji sektör temsilcilerimiz ile beraber 2023 yılının diğer yıllara nazaran çok daha verimli geçeceğine inanıyoruz. Bursa'nın hak ettiği değerlere ulaşacağına inancımız sonsuz. Bu konuda üyelerimiz ile birlikte sanayicilerimiz ve iş dünyamız ile birlikte çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Ülkemizde yaşanacak seçim süreci, birçok beklentiyi beraberinde getirmektedir. 2023 yılı seçimlerinin Türkiye'ye hayırlar getireceği inancındayız. Türkiye'nin gençlerinin teknolojik açıdan daha verimli yetiştirilmesi gerekiyor. Gençlerimizin ışıltısını görmekteyiz. Daha fazla teknolojik donanıma sahip gençler yetiştirmek ve Türkiye'nin ufuk çizgisinde bir level öteye çıkmasına katkı koymak adına bu yola sadece gövdemizi değil, başımızı koyduk. Türkiye Yüzyılının yıldızının Bursa olması için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.