Tekstilin Silikon Vadisi için girişimciler aranıyor…
Tekstilin Silikon Vadisi için girişimciler aranıyor…
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenecek Techxtile Start-up Challenge’da geri sayım başladı. UHKİB, BTSO, BEBKA, BUTEKOM ve TÜBİTAK iş birliği ile 22-23 Ekim tarihleri arasında Merinos’ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek etkinliğin amacı ve programı, düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenecek Techxtile Start-up Challenge’da geri sayım başladı. UHKİB, BTSO, BEBKA, BUTEKOM ve TÜBİTAK iş birliği ile 22-23 Ekim tarihleri arasında Merinos’ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek etkinliğin amacı ve programı, düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Crowne Plaza’da yapılan toplantıya; UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BEBKA Bursa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Erhan Öztürk, Ventures & Mentors League CEO’su ve Proje Koordinatörü Ufuk Batum katıldı.
Projenin amacını tekstil ihracatında katma değerin arttırılması, yeni teknoloji ve metotların üretim süreçlerine kazandırılması, yeni girişimci ve tasarımcıların teşvik edilmesi olarak açıklayan UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “UTİB olarak Ar-Ge yatırımlarımızın meyvelerini topluyoruz. Türkiye geneli ihracatında ortalama kilogram birim fiyatı 1.3 doların altında olmasına rağmen, Türkiye tekstil sektörümüz 4 dolar seviyelerini yakalamış durumda. UTİB olarak tekstilde birim fiyatımız ise 8 doların üzerinde. Alt gruplarda bu rakam daha da yukarılara çıkıyor. Katma değerli üretimler yaparak bu değeri yakalamaktan mutluyuz ama bir başka hedefimiz de kalitede kesinlikle geri kalmadığımız bazı rakiplerimizin ulaştığı seviyelere gelmek” diye konuştu.
“Dünya tekstil sektörüne yön veren konuma ulaşmak istiyoruz”
UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, şöyle devam etti: “UTİB olarak her zaman katma değeri yüksek ürünlerle ihracatımızı artırmayı hedefledik. Bunun için ihracat ağımızı genişletmek, ürün gamımızı çeşitlendirmek ve özel nitelikler kazandırmak için sürekli projeler geliştiriyoruz. Tekstil sektörü, ürün kalitesi moda ve trendleri belirleme gücü ve yüksek teknolojisi itibariyle dünyada hâlihazırda çok özel bir yere sahip. Fakat bizim hedeflerimiz ve yeteneklerimiz mevcut durumun çok üzerinde. Standartlara uyan değil, standartları belirleyen dünya tekstil sektörüne yön veren konuma ulaşmak istiyoruz.”
Engin sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapılabilir, satılabilir, ölçeklenebilir, teknolojik yeniliği ve derinliği olan, milli ve yerli üretimi destekleyen projelere odaklandık. Proje sahiplerine girişimcilik ve inovasyon eğitimleri verdik, mentorlük destekleri sağladık. Onları potansiyel müşterilerle buluşturmak, şirketleştirmek ve zaman içerisinde öne çıkan girişimcileri kuluçka ve diğer desteklerle büyütmek istiyoruz.”
“Bu projemiz rol model oldu”
“Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyona ayırdığı her kuruş çok kıymetli” diyen Taşdelen Engin, “Bunun sektöre yansıması son derece önemli. Bu doğrultuda yaptığımız saha çalışmalarında tekstil şirketlerinin öncelikli gördüğü teknolojik alanları belirledik. Şimdi inovasyonun önemine inanan tüm girişimcilerimizin alanlarda yenilikçi fikirlerle başvurmalarını arzu ediyoruz. 2009 yılından
bu yana düzenlediğimiz ‘UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi” etkinliğimiz Türkiye’de bir ilk oldu ve TİM tarafından diğer sektörlere rol model oldu. Tekstil sektörümüz rekabet gücünü geliştiren çalışmaların en önemlilerinden biri olan bu projemizi 11. Yılında ‘Teknolojik Alanlarda Değer Üreten Girişimler ve İşbirlikleri’ olarak dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.
UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin sözlerini şöyle noktaladı: “Dereceye giren proje sahipleri, Milano’da 10 gün sürecek Kuluçka ve Hızlandırıcı Programına katılım, bir yıl süreyle profesyonel mentorlük desteği, Ulukoza programı ile 200 bin TL değerinde TÜBİTAK hibesine başvurma desteği, patent başvurusu ve yüzde 100 firma kuruluş desteği hak kazanacak”
İbrahim Burkay : “Fikirleri sermayeyle buluşturmak çok önemli”
Bizim ihtiyacımız klasik yatırımcı profilini, start-uplara yatırım yapacak yatırımcı formatına dönüştürmek diyen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise şunları söyledi:
“Dünya değişiyor ve dönüşüyor. Bu dönüşüm umutlar da vadediyor. Bu umutları ürüne çevirmek yatırımcı profilimizin kalitesiyle çok ilintili. Amacımız artık şehirlerin bölgelerin yarıştığı dönemde Bursa’yı farklı ve güçlü bir yere taşımak. Almanya’da ve ABD’de örnek aldığımız bölgeler var. Bu bölgelerin en güçlü yanlarını bir bir hayata geçirecek projeleri takip ediyoruz. Fikirleri, sermayeyle buluşturabilmek çok önemli. Fikri sermayeyle buluşturup ürün noktasına çevirip, tüketiciyle buluşturmak ana hedefimiz. 11. senesinde etkinliğimizdeki bu dönüşüm, konvansiyonel yatırımcımızı yeni alanlara yatırım yapacak hale getirecektir. Bursa 154’ün üzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezi olan önemli bölge. Biz göreve geldiğimizde bu sayı 23’tü. Ar-Ge ve İnovasyonun gücünü ve önemini bilerek hareket ediyoruz.”
“Girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmalı”
BEBKA Bursa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Erhan Öztürk de, “BEBKA olarak ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için yenilikçi üretim, yüksek büyüme hedefi doğrultusunda, bölgemizde katma değerli üretimin artması ve girişimcilik eko siteminin daha verimli işlemesini hedefliyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde tekstil ve konfeksiyon sektöründe Ar-Ge çalışmalarına katkıda bulunmak, sektörde katma değeri yükseltmek, iş birlikleri oluşturmak, ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla 2009 yılından beri düzenlenen bu etkinliğe 2011 yılından bu yan destek oluyoruz. Ülkemizde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, güçlü bir ekosistem oluşturmak ve girişimciliği geliştirmek gün geçtikçe önem kazanıyor. Bu nedenle önemli konuşmacıların yer aldığı ve girişimcilerin yatırımcıların öne çıkma, projelerin, sunma fırsatını bulacağı bu etkinliği çok önemsiyoruz” dedi.
Programla ilgili sunum yapan Ventures & Mentors League CEO’su ve Proje Koordinatörü Ufuk Batum ise şöyle konuştu: “Ayakları yere basan ve sonuç getiren bir program yapmaya özen gösterdik. Değişen ve dönüşen dünyaya uyum sağlayan bir program düzenlemeye gayret ettik. Daha katma değer üretebileceğimiz ve start-upları destekleyebileceğimiz, hem yatırım çekebilecek hem de ihracata değer sağlayacak bir proje olsun istedik. Bursa’da güzel bir ortam var. Çok önemli paydaşlarımız ve güzel bir eşgüdüm var. Bu, birçok yere örnek olacak bir yapı.”
“Girişimcilik bir ekip işidir”
Girişimciliğin bir ekip işi olduğuna vurgu yapan Batum, sözlerini şöyle noktaladı: “Girişimcilik ile ilgili yeni bir kültür oluşturma amacındayız. Geleceği inşaat etmemiz lazım. Programa başvuran her girişimciyle önemli eğitimler yaptık. Bursa, girişimcilik ve yenilikte dünyanın Silikon Vadisi olabilir mi? Bu proje sürecinde hep bu soruyu düşündüm. Ve bu süreç içerisinde bunun emarelerini görmeye başladım. Bursa tekstil ev konfeksiyonda dünyaya hizmet veren, girişimcilikte yerli yabancı start-up’ların merkezi olabilir.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.