Yıldırım Belediyesi
Yıldırım Belediyesi
 Av. Abdüssamed Kahraman
Köşe Yazarı
Av. Abdüssamed Kahraman
 

Kripto para ve güven sistemi - 2

Peki aracı kurumun varlığı neden istenmemiştir, aracı kurum neden sistemi yavaş ve pahalı hale getirmektedir? Sonuç olarak aracı kuruma güvenin maliyeti nedir? Bu soruların cevapları üzerine kafa yoralım.   Belirtmek gerekir ki Türkiye’de insanlar ilk defa toplu bir şekilde dolandırılmıyorlar. Aslında bakıldığı zaman ülkemizde belirli aralıklarla yüksek kâr/faiz/kazanç vaadiyle insanlar kandırılmaktadır. Ne yazık ki yüksek getiri vaatlerine karşı bir zaaf olan ülkemizde Banker Kastelliler, Çiftlik Banklar ve nihayet Thodexler eksik olmuyor. Bu bağlamda güvenin en temel maliyetinin arkasındaki büyük risk olduğu söylenebilir. Bu riskin azaltılmasının yegâne yolu da bir başka aracı yahut genel düzenleyiciden geçiyor. Yani devletten. Bu tarz büyük meblağların güvene dayalı olarak elde tutulması durumunda ortaya çıkabilecek mağduriyetleri önlemek üzere devlet tarafından birtakım yaptırımlar uygulanması mutaddır.  Ancak bu düzenlemeler genelde biraz geç gelir.    Bilindiği üzere güven ilişkisinin yoğun olduğu kurumlardan biri de bankalardır. Bankalara ilişkin olarak ise devlet çok ağır yükümlülükler getirmiştir. Bankaların yönetim kurulu üyelerinin seçilmesinden tutun öz sermayesine, mevduat olarak tutulan paranın kullanım şekline kadar birçok husus kanunda düzenlenmiştir. Kripto para borsalarına ilişkin benzer düzenlemelerin yakında geleceğini düşünmek yanlış olmaz. Bu tarz düzenlemelerin getirilmesi ise aracı kurumun maliyetlerinin artması ile beklenen kârın düşmesi anlamına gelecektir. Bununla birlikte piyasaya yeni aktörlerin girmesini zorlaştırarak rekabeti azaltacağını söylemek de yanlış olmaz. Bu bağlamda düzenlemelerden sonra komisyonların artacağı, vergilendirmelerin olacağı dolayısıyla daha düzenli ve sürprizlere daha kapalı olmakla beraber daha az kâr imkanları sunan bir piyasaya geçilme ihtimali mevcuttur.   Yukarıda belirttiğimiz şekilde aracı kurumlar daha güvenilir hale getirilmeye çalışıldıkça bunların maliyetleri de artmaktadır. Dolayısıyla aracı kurumların ortadan kaldırılması maliyetleri de azaltacaktır. Hasılı BTC’nin çıkış amacı kripto para borsalarının varlığıyla çelişmektedir. Kripto para borsalarının doğru kullanımı şu şekildedir. Bir miktar kripto para almak üzere sisteme para yüklenir. Sistemden kripto paranın alımı gerçekleştirilir. Sonra kripto para özel cüzdana aktarılarak sistemden çıkılır. Sistem bu şekilde kullanılmadığı takdirde sistem yöneticisinin iyi niyetine güven büyük önem teşkil etmektedir.   
Ekleme Tarihi: 19 Mayıs 2021 - Çarşamba

Kripto para ve güven sistemi - 2

Peki aracı kurumun varlığı neden istenmemiştir, aracı kurum neden sistemi yavaş ve pahalı hale getirmektedir? Sonuç olarak aracı kuruma güvenin maliyeti nedir? Bu soruların cevapları üzerine kafa yoralım.

 

Belirtmek gerekir ki Türkiye’de insanlar ilk defa toplu bir şekilde dolandırılmıyorlar. Aslında bakıldığı zaman ülkemizde belirli aralıklarla yüksek kâr/faiz/kazanç vaadiyle insanlar kandırılmaktadır. Ne yazık ki yüksek getiri vaatlerine karşı bir zaaf olan ülkemizde Banker Kastelliler, Çiftlik Banklar ve nihayet Thodexler eksik olmuyor. Bu bağlamda güvenin en temel maliyetinin arkasındaki büyük risk olduğu söylenebilir. Bu riskin azaltılmasının yegâne yolu da bir başka aracı yahut genel düzenleyiciden geçiyor. Yani devletten. Bu tarz büyük meblağların güvene dayalı olarak elde tutulması durumunda ortaya çıkabilecek mağduriyetleri önlemek üzere devlet tarafından birtakım yaptırımlar uygulanması mutaddır.  Ancak bu düzenlemeler genelde biraz geç gelir. 

 

Bilindiği üzere güven ilişkisinin yoğun olduğu kurumlardan biri de bankalardır. Bankalara ilişkin olarak ise devlet çok ağır yükümlülükler getirmiştir. Bankaların yönetim kurulu üyelerinin seçilmesinden tutun öz sermayesine, mevduat olarak tutulan paranın kullanım şekline kadar birçok husus kanunda düzenlenmiştir. Kripto para borsalarına ilişkin benzer düzenlemelerin yakında geleceğini düşünmek yanlış olmaz. Bu tarz düzenlemelerin getirilmesi ise aracı kurumun maliyetlerinin artması ile beklenen kârın düşmesi anlamına gelecektir. Bununla birlikte piyasaya yeni aktörlerin girmesini zorlaştırarak rekabeti azaltacağını söylemek de yanlış olmaz. Bu bağlamda düzenlemelerden sonra komisyonların artacağı, vergilendirmelerin olacağı dolayısıyla daha düzenli ve sürprizlere daha kapalı olmakla beraber daha az kâr imkanları sunan bir piyasaya geçilme ihtimali mevcuttur.

 

Yukarıda belirttiğimiz şekilde aracı kurumlar daha güvenilir hale getirilmeye çalışıldıkça bunların maliyetleri de artmaktadır. Dolayısıyla aracı kurumların ortadan kaldırılması maliyetleri de azaltacaktır. Hasılı BTC’nin çıkış amacı kripto para borsalarının varlığıyla çelişmektedir. Kripto para borsalarının doğru kullanımı şu şekildedir. Bir miktar kripto para almak üzere sisteme para yüklenir. Sistemden kripto paranın alımı gerçekleştirilir. Sonra kripto para özel cüzdana aktarılarak sistemden çıkılır. Sistem bu şekilde kullanılmadığı takdirde sistem yöneticisinin iyi niyetine güven büyük önem teşkil etmektedir. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.