Herkese merhabalar. Uzun süre ayakta kaldığınızda, yürüdükten-koştuktan sonra, merdiven çıkarken, sert zeminde uzun süre yürüdüğünüzde ayak bölgenizde ağrı oluşumunu ve ayağınızın iç kısmının yere çok temas ettiğini hissediyorsanız, denge problemleri, yürürken çabuk yorulma durumları yaşıyorsanız belki de bunun sebebi düztabanlık olabilir. Bu yazımda sizlere bu konudan bahsedeceğim.
Ayaklarımız, vücudumuzun yükünü taşıyan, zemin ile teması sağlayan en temel yerdir. Ayağın yapısal olarak, iç kemer dediğimiz yani ayağımızın iç tarafındaki kıvrımın olması ve bunun belli bir yükseklikte olması gerekir fakat bazı bireylerde kıvrım olması gereken yükseklikte olmaz. Düztabanlığın çeşidine göre değişebilir fakat temel olarak ayakta durduğunuzda veya yerle temas yokken ayak kemerinize baktığınızda düzlük görebilirsiniz. Tabi ki net teşhis için bir uzmana başvurmanız gerekir.
Peki düz tabanlık neden oluşur?
Genetik faktörler, fazla kilo, uzun süre ayakta kalma, hatalı ayakkabı seçimleri, bazı kasların zamanla zayıflamasından ve daha birçok sebepten kaynaklanabilir. Her yaş bireyde görülebilir ama sebepleri farklı olabilir.
Düz taban iseniz ağrınız genellikle topukta, ayağın iç kısmında, ayak bileğinizde hissedersiniz fakat sadece ağrı buralarda olmayabilir. Ayağımızdaki kemer bir denge noktasıdır. Kemerin düşmesi, yeterli yükseklikte olmaması sadece ayak bölgesini değil dizleri, kalçayı ve beli de etkileyebilir. Yani her şey birbiriyle bağlantılıdır.
Fizyoterapi ile ağrılarınıza çözüm bulunur, kaslarınızı güçlendirip ayak kemeriniz desteklenir, doğru yürüyüş öğretilir, diz- kalça-bel gibi diğer bölgeler korunur, vücudun yük dağılımı dengelenir.
Çeşitli egzersizler ( havlu toplama, bant ile kuvvetlendirme egzersizleri, denge…), ortez ve tabanlık önerileri, duruş ve yürüyüş eğitimleri, manuel teknikler, kişiye özel programlar ile uygulanır. Eğer düzenli bir şekilde egzersizlerinizi yapıp tedavinize uyarsanız, dengeniz gelişebilir, ağrılarınız azalabilir, kaslarınız güçlenir ve bunlara bağlı olarak yaşam kaliteniz artar. Sabah yürüyüşleriniz, koşularınız, günlük yaşamdaki koşturmaca artık sizin için eziyet olmaktan çıkar.( Altta yatan başka bir problem varsa mümkün olmayabilir.)
Böyle bir probleminiz varsa bir uzmana danışmanızı öneririm. Üşenmeyin, ufak bir problem demeyin, vücudunuzu önemseyin. Unutmayın ayaklarınızdaki problem tüm vücudunuzu etkiler.