Ayşe Korkmaz
Köşe Yazarı
Ayşe Korkmaz
 

Masabaşı çalışanlarda fiziksel sağlık

Günümüzün iş dünyasında masabaşı çalışanların sayısı oldukça fazla. Ofis ortamlarında geçirilen uzun saatler, uzun süre aynı pozisyonda durmak vücutta zamanla çeşitli problemlere yol açabilir. Bu problemlerin önüne geçmek ve fiziksel sağlığımızı korumak mümkündür! Masabaşında uzun süre oturmak, yanlış oturma pozisyonları, bel, sırt, boyun bölgelerindeki kasların uzun süre gerilmesine ve zayıflamasına yol açabilir ve bu bölgelerdeki ağrıları tetikleyebilir. Bu tür sorunların önüne geçebilmek için fizik tedavi uzmanlarına ve fizyoterapistlere danışılabilir. Peki ya masabaşında geçirilen uzun saatler ve hareket eksikliği nedenleriyle sıkça görülen hastalıklar nelerdir? Boyun, sırt, bel ağrıları (Bilgisayar ekranına bakarken başınızı eğmek, sırtınızı kamburlaştırmak sebepli olabilir. Aynı zamanda bunlar postür bozukluğuna da sebebiyet verir.) Karpal Tünel Sendromu (Bilgisayar klavyesi ve fareyi uzun süre kullanmak, bileklerin sürekli bükülmesi ve bileklerin tekrarlayan hareketleri sebepli olabilir.) Omuz ağrıları, donuk omuz… Postüral Sorunlar (Uzun süre oturmak, bilgisayar ekranının çok yüksek veya alçak olması, oturulan sandalyenin masaya olan uzaklığı ve daha fazlası postürü etkiler.) Bacak ağrıları, varisler (Uzun süreli bacak hareketsizliği dolaşımı etkileyerek ağrılara ve varis oluşumuna sebebiyet verebilir.) Fizyoterapistler, çalışırken kolayca yapılabilecek egzersizler önerir. Bu egzersizler,sırt ve boyun kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur, eklem hareketliliğini artırır. 30-60 dakikada bir, 5-10 dakika ara vermek ve oturduğunuz yerden basit germe hareketleri, basit baş hareketleri (başı sağa sola çevirmek), kısa yürüyüşler yapmak önerilir. Bu hareketlilik kan dolaşımını arttırır, kaslardaki gerginliği azaltarak genel verimliliğinizi destekler.   Herhangi bir hastalık ile karşılaşmamak için veya karşılaştıysanız Fizik Tedavi uzmanlarına ve Fizyoterapistlere danışarak sizin için en uygun egzersizleri belirleyebilir ve önerdiği doğru egzersizler ile kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca iş yerinizdeki oturma düzeninin nasıl daha sağlıklı olabileceği konusunda bilgi alabilirsiniz. Örneğin masa ve dizler arası mesafe, sandalyenin ekrana olan uzaklığı, monitör yüksekliği vb.  Son olarak masabaşında uzun saatler geçirmek fiziksel sağlığımızı etkiler, ancak fizyoterapi sayesinde bu sorunların önüne geçmek ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak mümkündür. Oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek için düzenli egzersizler yapmak, doğru oturuş pozisyonlarını öğrenip uygulamak ve profesyonel destek almak gereklidir. Fizik Tedavi uzmanları ve Fizyoterapistler kişiye özel tedavi planı oluşturarak hem sağlığınızı hem de yaşam kalitenizi iyiye yöneltir. Çalışırken sağlığınızı unutmayın!
Ekleme Tarihi: 12 Şubat 2025 - Çarşamba
Ayşe Korkmaz

Masabaşı çalışanlarda fiziksel sağlık

Günümüzün iş dünyasında masabaşı çalışanların sayısı oldukça fazla. Ofis ortamlarında geçirilen uzun saatler, uzun süre aynı pozisyonda durmak vücutta zamanla çeşitli problemlere yol açabilir. Bu problemlerin önüne geçmek ve fiziksel sağlığımızı korumak mümkündür!

Masabaşında uzun süre oturmak, yanlış oturma pozisyonları, bel, sırt, boyun bölgelerindeki kasların uzun süre gerilmesine ve zayıflamasına yol açabilir ve bu bölgelerdeki ağrıları tetikleyebilir. Bu tür sorunların önüne geçebilmek için fizik tedavi uzmanlarına ve fizyoterapistlere danışılabilir.

Peki ya masabaşında geçirilen uzun saatler ve hareket eksikliği nedenleriyle sıkça görülen hastalıklar nelerdir?

Boyun, sırt, bel ağrıları (Bilgisayar ekranına bakarken başınızı eğmek, sırtınızı kamburlaştırmak sebepli olabilir. Aynı zamanda bunlar postür bozukluğuna da sebebiyet verir.)

Karpal Tünel Sendromu (Bilgisayar klavyesi ve fareyi uzun süre kullanmak, bileklerin sürekli bükülmesi ve bileklerin tekrarlayan hareketleri sebepli olabilir.)

Omuz ağrıları, donuk omuz…

Postüral Sorunlar (Uzun süre oturmak, bilgisayar ekranının çok yüksek veya alçak olması, oturulan sandalyenin masaya olan uzaklığı ve daha fazlası postürü etkiler.)

Bacak ağrıları, varisler (Uzun süreli bacak hareketsizliği dolaşımı etkileyerek ağrılara ve varis oluşumuna sebebiyet verebilir.)

Fizyoterapistler, çalışırken kolayca yapılabilecek egzersizler önerir. Bu egzersizler,sırt ve boyun kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur, eklem hareketliliğini artırır.

30-60 dakikada bir, 5-10 dakika ara vermek ve oturduğunuz yerden basit germe hareketleri, basit baş hareketleri (başı sağa sola çevirmek), kısa yürüyüşler yapmak önerilir. Bu hareketlilik kan dolaşımını arttırır, kaslardaki gerginliği azaltarak genel verimliliğinizi destekler.  

Herhangi bir hastalık ile karşılaşmamak için veya karşılaştıysanız Fizik Tedavi uzmanlarına ve Fizyoterapistlere danışarak sizin için en uygun egzersizleri belirleyebilir ve önerdiği doğru egzersizler ile kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca iş yerinizdeki oturma düzeninin nasıl daha sağlıklı olabileceği konusunda bilgi alabilirsiniz. Örneğin masa ve dizler arası mesafe, sandalyenin ekrana olan uzaklığı, monitör yüksekliği vb. 

Son olarak masabaşında uzun saatler geçirmek fiziksel sağlığımızı etkiler, ancak fizyoterapi sayesinde bu sorunların önüne geçmek ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak mümkündür. Oluşabilecek hastalıkların önüne geçmek için düzenli egzersizler yapmak, doğru oturuş pozisyonlarını öğrenip uygulamak ve profesyonel destek almak gereklidir. Fizik Tedavi uzmanları ve Fizyoterapistler kişiye özel tedavi planı oluşturarak hem sağlığınızı hem de yaşam kalitenizi iyiye yöneltir. Çalışırken sağlığınızı unutmayın!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (2)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet Sarıdal
(12.02.2025 12:48 - #282)
Değerli bilgileriniz için teşekkürler
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Adike Onay
(12.02.2025 15:43 - #285)
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Toplumun bu konuda aydınlatılması gerekiyor. Omurga rahatsızlıkları gittikçe artıyor
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.