Herkese merhabalar. Birçoğumuz uyurken, uyandığımızda, pencereyi açıp temiz havayı akciğerlerimize doldurduğumuzda, yağmurlu bir havada yürürken toprak kokusunu içimize çektiğimizde, otomatik olarak nefes aldığımızı fark etmeyiz bile. Fakat bazı bireyler için nefes almak böyle olmaz, çaba gerektirir.
KOAH, astım, bronşit, akciğer enfeksiyonları gibi kronik solunum hastalıkları olan bireyler nefes almak için efor sarf ederler. Akciğerlere eksik alınan hava, yürürken yetmeyen nefes çileye dönebilir. Fizyoterapi ile nefesi akciğerlerimize doldurmak mümkün. Fizyoterapi sadece ağrılar, kırıklar veya felçli bireyler için değil solunum problemi yaşayan bireyler içinde bir anahtardır. Nefes alabilmenin anahtarı. Buna Solunum Fizyoterapisi denir.
Solunum fizyoterapisi ile doğru nefes almayı öğrenmek, göğüs kafesini esnetmek, sekresyonları (balgam) atmak için egzersizler uygulamak, nefes kontrolünü öğrenmek yaşam kalitenizi artırır. Bunları öğrenebilmek için çeşitli teknikler uygulanır.
Uygulanan tekniklerden bazıları; karından nefes alma(diyafram solunumu), büzük dudak tekniği, duruş eğitimi, sekresyon (balgam) atma ve temizliğidir. Bu teknikleri, farklı egzersiz türlerini, nefes darlığı için uygulanan duruşları, fizyoterapist bireye özgü ve ihtiyaca göre sizlere uygular ve öğretir.
Sadece kronik solunum hastaları değil, yaşlı bireyler, kronik hastalar, hareketsiz yaşam tarzı sürenler, obezitesi olan, sigara içen bireylerde de nefes almak zorlaşabilir. Hava kirliliği, stres, sigara dumanı nefes almayı zorlaştıran bazı etkilerdendir.
Eğer yürürken, merdiven çıkarken, konuşurken, otururken, yemek yerken, kronik solunum hastalığınız varsa veya yukarıda saydığım bireylerden biri iseniz nefes almak için çaba sarf ediyorsanız, Solunum Fizyoterapisi ile bu çabayı en aza indirebilirsiniz veya otomatikleştirebilirsiniz. Unutmayalım, rahat nefes almanın kıymetini kaybedince değil bunu gerçekleştirebiliyorken bilelim.