Ayşe Korkmaz
Köşe Yazarı
Ayşe Korkmaz
 

Kemik sağlığı

Merhabalar bugün sizlere Osteoporoz, yani halk arasında bilinen adı ile Kemik Erimesi’nden bahsedeceğim. Kemik erimesi (osteoporoz), kemiklerin zayıflaması ve buna bağlı olarak kırılgan hale gelmesiyle oluşan bir hastalıktır. Kemikler çok sert olsa da kemik erimesi sebebiyle kemiğin yapısı incelir ve güçsüzleşir. Bu olayda kemiklerin daha kolay kırılmasına yol açar. Genellikle yaş ilerledikçe özellikle menopoz sonrası kadınlarda, erkeklerde de testosteron seviyelerinin düştüğü durumlarda daha yaygın görülür fakat sadece yaşlıları değil gençleri de etkileyebilir. Başlangıçta bir belirti vermediği için fark edilmeyebilir fakat kemiklerin güçsüzleşmesi-zayıflaması ilerledikçe omurga, kalça, bilek kırıklarına veya daha fazlasına sebep olabilir. Basit hareketlerde bile kırıklar oluşabilir. Her hastalıkta olduğu gibi bunda da erken teşhis oldukça önemlidir. Kemik erimesi olma riskini artıran bazı etkenler vardır. Bunlar; yaş, cinsiyet (özellikle kadınlar), genetik faktör, düşük kalsiyum ve D vitamini alımı, Fiziksel hareketsizlik, sigara tüketimi olarak sayılabilir. Çeşitli tedaviler önerilir. Ben sizlere Fizyoterapi kısmından bahsedeceğim. Kemik erimesi sebebiyle kemikler zayıflar, bu ilerledikçe kişinin düşme ve kemiklerin kırılma riski de artar. Fizyoterapi, bu riskleri azaltmaya, yaşam kalitesini iyileştirmeye, kemik sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Uygulanan bazı fizyoterapi yöntemleri vardır; Düşme Riskinin Azaltılması için denge- koordinasyon egzersizleri  (düşmeler, kırıklara neden olabilir, bu nedenle bu egzersizler hastanın daha güvenli bir şekilde hareket etmesine olanak sağlar.), Güçlendirme Egzersizleri (bireyler, kas güçlerini ve kemik yoğunluklarını artırmaya yönelik egzersizlerle fayda sağlayabilirler. Fizyoterapistler, düşük etkili egzersiz programları hazırlayarak, kasları güçlendirir ve kemik sağlığını destekler.) Kemik erimesi özellikle omurgayı etkileyerek duruş bozukluklarına (örneğin kamburluk) yol açabilir. Duruş(postür) düzeltme egzersizleri ile fizyoterapistler, bireye doğru duruşu öğretir ve omurga sağlığını destekler. Kemik erimesinin ilerlemesiyle ortaya çıkabilecek ağrıları yönetebilmek için fizyoterapistler, manuel terapi, ısı veya soğuk tedaviler gibi yöntemleri kullanabilirler. Yapılan egzersizler, tedavi planları bireye özgü olmalıdır. Düşme riskini azaltmak amaçlı çevresel düzenlemeler yapılabilir. Örneğin, evde veya iş yerlerinde, kaygan zeminlerden kaçınmak, yeterli aydınlatma sağlamak, yürürken destekleyici ayakkabılar giymek, kaymaz halı-paspas kullanmak, tutunma kollarının olması vb olabilir. Kemik erimesi(osteoporoz) sadece yaşlıların değil, her yaş grubundaki bireylerin dikkat etmesi gereken bir hastalıktır. Fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistlerin rehberliği ile kemik erimesinin etkileriyle başa çıkabilirsiniz. Profesyonellere danışın, kemik sağlığınızı koruyun.
Ekleme Tarihi: 07 Nisan 2025 - Pazartesi
Ayşe Korkmaz

Kemik sağlığı

Merhabalar bugün sizlere Osteoporoz, yani halk arasında bilinen adı ile Kemik Erimesi’nden bahsedeceğim. Kemik erimesi (osteoporoz), kemiklerin zayıflaması ve buna bağlı olarak kırılgan hale gelmesiyle oluşan bir hastalıktır. Kemikler çok sert olsa da kemik erimesi sebebiyle kemiğin yapısı incelir ve güçsüzleşir. Bu olayda kemiklerin daha kolay kırılmasına yol açar.

Genellikle yaş ilerledikçe özellikle menopoz sonrası kadınlarda, erkeklerde de testosteron seviyelerinin düştüğü durumlarda daha yaygın görülür fakat sadece yaşlıları değil gençleri de etkileyebilir. Başlangıçta bir belirti vermediği için fark edilmeyebilir fakat kemiklerin güçsüzleşmesi-zayıflaması ilerledikçe omurga, kalça, bilek kırıklarına veya daha fazlasına sebep olabilir. Basit hareketlerde bile kırıklar oluşabilir. Her hastalıkta olduğu gibi bunda da erken teşhis oldukça önemlidir.

Kemik erimesi olma riskini artıran bazı etkenler vardır. Bunlar; yaş, cinsiyet (özellikle kadınlar), genetik faktör, düşük kalsiyum ve D vitamini alımı, Fiziksel hareketsizlik, sigara tüketimi olarak sayılabilir.

Çeşitli tedaviler önerilir. Ben sizlere Fizyoterapi kısmından bahsedeceğim.

Kemik erimesi sebebiyle kemikler zayıflar, bu ilerledikçe kişinin düşme ve kemiklerin kırılma riski de artar. Fizyoterapi, bu riskleri azaltmaya, yaşam kalitesini iyileştirmeye, kemik sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Uygulanan bazı fizyoterapi yöntemleri vardır;

Düşme Riskinin Azaltılması için denge- koordinasyon egzersizleri  (düşmeler, kırıklara neden olabilir, bu nedenle bu egzersizler hastanın daha güvenli bir şekilde hareket etmesine olanak sağlar.),

Güçlendirme Egzersizleri (bireyler, kas güçlerini ve kemik yoğunluklarını artırmaya yönelik egzersizlerle fayda sağlayabilirler. Fizyoterapistler, düşük etkili egzersiz programları hazırlayarak, kasları güçlendirir ve kemik sağlığını destekler.)

Kemik erimesi özellikle omurgayı etkileyerek duruş bozukluklarına (örneğin kamburluk) yol açabilir. Duruş(postür) düzeltme egzersizleri ile fizyoterapistler, bireye doğru duruşu öğretir ve omurga sağlığını destekler.

Kemik erimesinin ilerlemesiyle ortaya çıkabilecek ağrıları yönetebilmek için fizyoterapistler, manuel terapi, ısı veya soğuk tedaviler gibi yöntemleri kullanabilirler.

Yapılan egzersizler, tedavi planları bireye özgü olmalıdır.

Düşme riskini azaltmak amaçlı çevresel düzenlemeler yapılabilir. Örneğin, evde veya iş yerlerinde, kaygan zeminlerden kaçınmak, yeterli aydınlatma sağlamak, yürürken destekleyici ayakkabılar giymek, kaymaz halı-paspas kullanmak, tutunma kollarının olması vb olabilir.

Kemik erimesi(osteoporoz) sadece yaşlıların değil, her yaş grubundaki bireylerin dikkat etmesi gereken bir hastalıktır. Fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistlerin rehberliği ile kemik erimesinin etkileriyle başa çıkabilirsiniz. Profesyonellere danışın, kemik sağlığınızı koruyun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.