Hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması gibi günümüzde artan ekolojik sorunların en çok etkilendiği sektörlerden biri de tarımcılıktır. Geliştirilen yeni nesil teknolojiler tarım ürünlerindeki verimliliği arttırırken ekolojiye verilen zararlarıda azaltmayı hedefler. Bu teknolojilerden biri de seracılıktır. Seracılık, bitkilerin belirlenen şartlar altında (sıcaklık, nem, ışık, hava) herhangi bir dış etkiden etkilenmeden tüm yıl boyunca üretimin sürdürüldüğü alanlardır. Ayrıca geleneksel tarıma göre birim alandan daha fazla ürün alınabildiği ve uygun koşullar altında kontrollü üretim sağlandığından daha kaliteli ürün elde edilebilen işletmelerdir.
Seralar seçilen süs bitkisinin veya sebze bitkisinin ihtiyacına göre en uygun gelişme koşulları sağlanarak yetiştirilmeleri için planlanır. Sera tiplerinin seçilmesinde ve planlanmasında seranın kullanılma amacı, serada gerek duyulan büyüklük, yerleşim yerinin iklim koşulları, ekonomik güç, seranın yapı özellikleri gibi bazı parametrelere ihtiyaç vardır. Bunlardan biri de topografik ve ekolojik özelliklerdir. Ancak son yıllarda dağlık bölgelerde bile topraksız tarım ile tarımsal verimliliği arttırmak mümkün hale geldi. Üstelik Bursa’da dağlık bölgelerde serada yapılan topraksız tarımla yetiştirilen ürünlerden 4 kata kadar verim sağlandı. Bursa'mızdabu gibi projeler üreterek ya da üretilen projelere destek sağlayıp genişleterek şehrimizdeki ürün çeşitliliğini, verimliliğini ve ürünlerin kalitesini arttırabiliriz.
Tarımdaki işleyiş iyi gibi gözükse de tarımsal üretimi etkileyen risk faktörlerini göz önünde bulundurduğumuzda (özellikle iklim etkisi) tarım açısından önemli şehirlerimizden biri olan Bursa’mızın da bundan büyük oranda etkileneceği aşikâr. Bu nedenle değişen iklim koşullarından daha az etkilenmek için tarımda seracılığın öğretilmesi, üretim için uygun ortamlar hazırlanması ve uygulamaların kontrollü bir şekilde ilerlemesi için çalışmalar yapılması oldukça önem arz etmektedir.