Otomotiv sektörüne damga vuran olay Togg oldu. Üretim bandına girdi ve şubat ayında ön satışı başlayacak ve mart ayında yollarda görmeye başlayacağız. Cumhuriyet tarihinden bu güne sektör ve devletimiz için en önemli gelişmelerden biri veülkece sabırsızlıkla bekliyoruz.
2022 yılında Ötv içinde 2 adet düzenleme gördük. Yılbaşında dilimlerde bir değişiklik oldu. Kasım ayında ise Matrah arttırımına gidildi. Bunlar güzel gelişmeler ama yeni dönemde özellikle matrah arttırımını bekliyoruz.
İkinci el araç pazarında 6 ay 6000 km kısıtlaması sektörün çalışma sisteminin biraz değişmesine sebep oldu. Bunlar ikinci el satıcılar için güzel görünmese de çok dağınık duran ikinci el sektörüne bir çizgi getirdi. Önümüzde ki dönemlerde de büyük markalardan yenilenmiş ve garantili araçları piyasa da görmeye devam edeceğiz. Tüketiciler için iyi bir gelişme ve sektörün güven kazanması için daha çok garantili satış yapan büyük firmaların oyuna katılması gerekiyor. Merdiven altı ikinci el araç satıcılarının yerlerini vergilerilerini veren belli kimlik ve kriterlere ulaşmış firmalara ihtiyaç var.
Son dönemlerde yurtdışından ikinci el araç ithalatının olabileceği dedikoduları da dolaşmakta. Konunun taraflarına sorduğumuzda ülkenin ikinci el çöplüğüne dönüşebileceği de konuşuluyor, Bulgaristan gibi, Polonya gibi, İç piyasanın ise fiyatlamayı nasıl dengeleyebileceği merak ediliyor. her ne kadar dedikodu da olsa, ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyelim. Ülkemiz hurda araç çöplüğü olmayacak ise denemekte fayda var.
Bütün bu üretim ve satışların yanında sadece otomotivi değil tüm sektörleri etkileyen başka bir konu Asgari ücret zammına gelelim. Çalışanların umutla, işverenlerin korku ile beklediği rakam sonunda açıklandı. Öncelikle 8 bin 506 TL yeni asgari ücret ülkemize hayırlı olsun. Ekonmistlerin enflasyonu körükleyeceğini düşündüğü bu zam işçiyi memnun etmiştir. Parantez açmak istiyorum çünkü bu mutluluk ancak enflasyon düşüşe geçerse fayda sağlayabilir. Enflasyon artarsa 2 ay sonra aynı noktaya geleceğimiz kesin.
İşveren cephesinden bakılınca da işletme maliyetlerinin önemli bir kısmı olan işçilik giderlerinin artması kara kara düşündürmekte. Maliyetleri yansıtamayan esnaf için zor dönem gelmekte. Büyük firmalar için sorun olduğunu düşünmüyorum, çünkü hemen daha zamları vermeden fiyatlarına eklemeye başladılar.
Özellikle marketlerde fıyat artışları raflara hemen yansısa da tek suçlu onlar olmasa gerek. Nakliye, elektrik, doğalgaz, hammadde ve işçilik giderlerinin artması da ayrı sebeplerden.
İnşallah önümüzde ki dönem, seçim hamleleri ile ekonominin ve otomotiv sektörünün zirve yaptığı bir dönem olsun.
Seneyi iyi dilekler ile kapamadan önce son anda Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Eyt sonunda amasız koşulsuz müjde olarak halkımıza çıklandı. Çözülmesi gereken bazı belirsizlikler olsa da talep edilen yönde yasalaşacak.
2022 inin sonu müjdeler ile başladığı bir dönemde inşallah 2023 yılında da güzel gelişmeler yaşar, enflasyonun düştüğü, ekonominin canlandığı, savaşların bittiği sağlıklı, mutlu bir yıl olur.
Güzel günlerde görüşmek üzere, Allah’a emanet olun.
Saygılarımla