Diş hekimleri olarak amacımız; doğal dişi tedavi etmek ve ağız içerisinde fonksiyonda tutmaktır. Günümüzde gelişen teknoloji ve bilim sayesinde tedavi imkanları ve başarı oranları artmıştır. Fakat derin çürükler, kök ucu enfeksiyonu, periodontal hastalıklar, aşırı doku harabiyeti gibi nedenlerle tedavisi mümkün olmayan dişlerde çekime başvurulur.
Peki diş çekildikten sonra o boşluğa ne tedavi uygulanmalı ya da işlem yapmamalı mı?
İlk tedavi seçeneği implant uygulamasıdır. İmplant tedavisi kemik içerisine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak düşünülebilir. Yeterli kemik seviyesi ve sistemik duruma bağlı olarak uygulanan implant tedavisi; klinik ortamında lokal anestezi ile yapılan ağrısız bir işlemdir. İşlem süresi uygulanan implant sayısı ya da yapılan cerrahi uygulamalara göre değişebilir. İşlemden sonra bir haftalık süreçte ağrı, şişlik olabilir, uygun ilaçlar reçete edilir. Cerrahi işlemden sonra protez kısmına geçilir. İmplant uygulamasının avantajı yandaki dişlere herhangi bir müdahale ya da işlem yapılmaz. Çekim boşluğuna uygulandığı için, diş kaybına bağlı oluşan kemik kayıplarının önüne geçilir. İmplant ve diş arası diş ipi ile temizlenebilir. İmplantlar; yemek yeme, konuşma doğal diş fonksiyonlarını yerine getirirken, estetik gereksinimleri de karşılar.
İkinci tedavi seçeneği köprü uygulamasıdır. Kemik seviyesi ve sistemik sağlık durumu yeterli olmadığında ya da hastalarımız cerrahi işlem istemediğinde uyguladığımız protetik uygulamadır. Çekim boşluğunun yanındaki dişler minimal invaziv aşındırılır. Köprü dayanağı olarak kullanılan bu dişlerin sayısı çekim boşluğuna göre artabilir. Aşındırılan dişlerden alınan ölçülere göre laboratuvar ortamında tek parça sabit protez tasarlanır ve ağız içerisine simante edilir. Çekim boşluğunun yanında diş olmadığı durumlarda implant hariç sabit protez yapma seçeneğimiz yoktur. Bu gibi durumlarda hareketli protezler uygulanır.
Son tedavi seçeneği çekim boşluğuna herhangi bir uygulama yapmamaktır. Fakat işlem yapılmayan çekim boşluğuna doğru yandaki dişler devrilir, karşıt dişler uzar. Böylelikle bu dişlerde temizlenmesi güç alanlar oluşur. Buna bağlı olarak diş çürükleri ya da diş eti hastalıkları görülebilir. Ayrıca zamanla çekim boşluğu dişlerin hareketine bağlı olarak kapanır, diş çekimine bağlı kemik boyunda azalmalar oluşur ve uzun vadede işlem yapılması güç hale dönüşebilir. Bu durumlarda ortodontik tedavi ile devrilen dişler düzeltilebilir ya da kemik boyunu ve kalınlığını arttırıcı ek cerrahi işlemler uygulanabilir.
Diş çekimine bağlı boşluğunuz varsa bir diş hekimine başvurmalı ve detaylı muayene sonucu yapılacak işlemler hakkında bilgi alabilirsiniz.