Herkes beyaz, estetik bir gülümsemesi olmasını ister. Çünkü sağlıklı dişler iletişimin başlangıç noktasıdır. En etkili ve kısa iletişim gülümsemedir. Güzel bir gülümseme özgüvenimizi arttırır, samimiyeti hissettirir, güven duygusunu pekiştirir.
Estetik bir gülümsemede en sık duyduğumuz şikayet diş rengidir. Herkesin saç rengi, ten rengi nasıl farklı ise diş rengimiz de farklıdır. Kimimiz doğuştan beyaz dişlere sahip iken kimimizin dişleri sarıdır. Doğuştan sahip olduğumuz diş rengi, günlük alışkanlıklarımız ve yaş ilerlemesi ile de değişir.
Dişlerinizin şeklinden ve boyutundan memnunsunuz ve şikayetiniz diş rengi ise tedavisi çok kolay. Diş beyazlatma uygulamaları ile diş rengini 4-6 tona kadar açılabilir.
Evde yapılan hiçbir beyazlatma işlemi diş rengini değiştirmez, aksine zarar verir!
Karbonat en sık uygulanan beyazlatma hatasıdır. Diş rengini değiştirmez, mineyi çizer, dişi aşındırır, diş parlaklığını kaybeder. Ayrıca ticari ürünler (diş beyazlatma bantları, jelleri) diş rengine etki etmeyen ürünlerdir. Diş rengi sadece hekim uygulaması ile değişir.
Diş beyazlatma işlemi; home ve office bleaching olarak yapılabilir. Home bleaching (ev tipi beyazlatma) işleminde; dişlerinize uygun plaklar yapılır. Beyazlatma ajanı plak içerisine uygulanır. Yaklaşık bir haftalık süreçte yeterli sonuç alınır. Office bleaching (ofis tipi beyazlatma) klinik ortamında yapılan bir işlemdir. Yumuşak dokular koruyucu jel ile örtülür, beyazlatıcı ajan dişlere uygulanır. Yaklaşık bir saatlik bir uygulamadır ve klinikten beyaz dişlerle çıkılır. Beyazlatma sonrası oluşan hassasiyet geçicidir, 24 saat içerisinde kaybolur. İşlem sonrası boyayan gıdalardan uzak durulması tavsiye edilir.
Diş renginizden değil de lekeler şikayetçi iseniz tedavi polisaj uygulamasıdır. Dışsal renklenmeler (çay, kahve, sigara lekeleri) polisaj işlemi ile temizlenir. Diş rengini değiştirmez fakat dişin her yüzeyinde oluşan lekeler temizlenir. Bu işlemin herhangi bir zararı yoktur. Estetik olarak problem oluşturan lekeler oluştukça yapılabilir.
Çocuklarda da lekelenmeler görülür. Hem süt dişlerinde hem de daimi dişlerde görülen siyah lekelenmeler demir ilaçları ve bakteri kaynaklı olabilir. Tükürüğün etkinliği üst çenede daha az olduğu için üst dişlerde daha sık karşılaşırız. Demir ilacı kullanan çocuklarda ilaç sonrası diş yüzeyleri temizlenmeli ve ağız su ile çalkalanmalıdır. Bu lekelenmeler varlığında tedavi yöntemi yine polisaj uygulamasıdır. Klinik ortamında çok rahat ve kısa bir sürede temizlenir.
Diş beyazlatma ve leke temizlenmesi işlemlerinin herhangi bir zararı yoktur. İşlem sonrası oluşan hassasiyetler geçicidir. Hekiminiz hassasiyet ve sonucun devamlılığı için gerekli önerilerde bulunur, bunlara uymak çok önemlidir.
Herkes sağlıklı ve estetik güzel bir gülüş ister. Şikayetiniz diş renginiz ise mutlaka bir diş hekimine başvurmalı ve hekim önerisi harici hiçbir beyazlatıcı ürün kullanmamalısınız.