Evet nerde kalmıştık? Bir önceki yazımda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık Hanımefendinin Başkanlığında, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü eliyle yürütülen çalışmalardan bahsetmiştim. Bu yazımda sırasıyla bu projeleri paylaşmak istiyorum.
Annemin işi benim geleceğim Projesi (2013-2019)
Bakanlığımız ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Borusan Holding A.Ş. arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Organize Sanayi Bölgelerinde kreşlerin kurulması için “annemin işi benim geleceğim” projesi hayata geçirilmiştir. Bu amaçla Adıyaman, Afyonkarahisar, Balıkesir ve Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde kreşler yapılmış olup bu alanda hizmetler sunulmaktadır.
Türkiye’nin mühendis kızları projesi (2016-2021)
Bakanlığımız Milli Eğitim Bakanlığı Birleşmiş Milletler kalkınma programı ve Limak vakfı işbirliğinde yürütülmektedir. Projeyle mühendis olmak isteyen kız öğrencilerin her alanda desteklenerek mesleğin örnekleri haline gelebilmelerini sağlanması amaçlanmıştır. Proje, 2016 yılında başlamış olup 2021 yılında tamamlanacaktır. Proje; üniversitede eğitim gören kız öğrencileri için üniversite programı, lise öğrencileri için lise programı ile işyerleri için eşitlik mührü programı olmak üzere temelde üç programdan oluşmaktadır.
Projenin üniversite programı kapsamında öğrencilere burs imkanı ile birlikte staj ve istihdam imkanı, İngilizce dil eğitimi, sosyal mühendislik sertifika programı eğitimleri ve mentorluk desteği sağlanmaktadır. Bu çerçevede bugüne kadar toplam 560 kız öğrenci burs programından faydalanmıştır.
Projenin lise programı kapsamında şu ana kadar toplam, 307 öğretmenin katılımıyla eğitici eğitimi programları gerçekleştirilmiş ve 40 ilde 125 lisede eğitici eğitimine katılan öğretmenler tarafından rol model çalışmaları farkındalık ve bilinci artırma faaliyetleri düzenlenmiştir. Söz konusu faaliyetler kapsamında şu ana kadar ulaşılan öğrenci, veli ve öğretmen sayısı ise 26 bin 849'dur.
Projenin üçüncü programı olan (eşitlik mührü işletmelerde eşitlik yönetim modeli) kapsamında ise; kamu ve özel sektör kuruluşlarına yönelik birleşmiş milletler sahipliğinde yürütülen tek küresel eşitlik Sertifika programı vasıtasıyla çalışma yaşamında cinsiyetler arası oluşabilecek farklılıkların kapatılması ve buna ilişkin standartlar oluşturulması hedeflenmektedir. Şirketlerin kendi bünyelerinde ve iş ilişkilerinde kadın erkek fırsat eşitliği ve dengesini sürekli olarak izledikleri ve iyileştirici tedbirler aldıkları bir güç yönetim sisteminin kurulmasını öngören programın pilot uygulaması, Limak Yatırım da gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda programın yönetimi için bir eşitlik komitesi oluşturulmuş, ortak anlayış geliştirmeye yönelik kurum içi eğitimler gerçekleştirilmiştir. Eşitlik komitesi tarafından bir yıllık takvime iliştirilen eylem planı uygulaması tamamlanmıştır. Eşitlik mührü çalışmalarının yaygınlaştırılması faaliyetleri devam etmekte olup, bu kapsamda Limak Turizm Grubu’nun dört şirketinde çalışmalar yürütülmektedir.
Ayrıca Limak Holding UNDP uluslarası mühür programını Türkiye’nin tek aday olarak UNDP tarafından önerilmiştir. Değerlendirme süreci devam etmektedir. Ayrıca projenin web sitesinde "mühendise sor uygulaması" başlatılmış olup; 44 gönüllü kadın mühendis, öğrencilerin yöneltilen sorularını cevaplamaktadır. Bununla birlikte projenin YouTube kanalından belirli konu başlıklarında yetkin kişilerin konuşmalarının yer aldığı “TMK talks" programı yayınlanmaktadır.
Ayrıca kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesine yönelik başlattığınız çalışmalar protokol ortakları ile geliştirilerek sürdürülmektedir. Bu kapsamda diğer projelerimizi ve çalışmalarımızı da bir başka köşe yazımda sizlerle buluşturmak dileği ile esenlikler diliyorum.