Coğrafi açıdan değerlendirdiğimizde Türkiye, fırsatlar ülkesi diyebiliriz. Avrupa ve Asya kıtaları arasında köklü bir köprü görevi gören Türkiye, aynı zamanda kültürel ve tarihsel zenginlikleri ile güçlü bir ülke. Türkiye'nin gücünü iyi bilen, Türkiye'yi olduğu konumdan çok ilerilere taşıyan Sayın Cumhurbaşkamız Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın ve gençlik projelerinden bu yazımda da biraz bahsetmeyi planlıyorum.
Ekonomi öncelikli adımlardan birisi olan "Finansal okuryazarlık ve kadınların ekonomik güçlenmesi seminerleri" 2017 yılından bugüne halen daha devam ediyor. Proje kapsamında, Cumhurbaşkanlığı icraat programları ve kadının güçlenmesi strateji belgesi ve eylem planında yer alan kadınların finansal okuryazarlık konusunda bilgi ve farkındalıkları artırılacaktır hedefi kapsamında; kadınların para yönetimi, gelir harcama, birikim, varlık, borç tasarruf, yatırım, yatırım araçları, bireysel emeklilik sistemi gibi konularda farkındalıklarının artırılması ve ayrıca kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik destek ve teşvikleri ilişkin bilgi verilmesi amacıyla ilgili bakanlıklar ve il müdürlerinin koordinasyonunda finansal okuryazarlık ve kadınların ekonomik güçlenmesi seminerleri gerçekleştirilmektedir.
2017 yılında yapılmaya başlanan bahse konu seminerlerin 81 ilimizde yaygınlaştırılması ve seminerlerin sürdürülebilirliğini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza bağlı il müdürlükleri öncülüğünde yerel dinamiklerin desteğiyle sağlamak üzere 9 Nisan 2019 tarihinde Ankara’da finansal okuryazarlık eğitici eğitimi gerçekleştirilmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza bağlı 81 il müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarında görevli 100 meslek elemanına "finansal okuryazarlık eğitici eğitimi" verilmiştir. Eğitici eğitimi alan personelimiz tarafından söz konusu seminerler gerçekleştirmeye devam etmektedir. 2017 yılından bugüne kadar 81 ilde gerçekleştirilen184 etkinlik ile 570 bin 591 kişiye ulaşılmıştır.
***
Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi iş birliği protokolü çalışmaları 2018 yılında başlamış olmakla halen daha devam etmektedir. Cumhurbaşkanlığı icraat programı birinci 100 günlük eylem planında da yer alan kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi sürdürülebilirliklerinin sağlanması kurumsal kapasiteleri geliştirilmesi ve gönüllülerinin artırılması hedefine yönelik olarak, kadın kooperatifleri alanında çalışmalar yürüten Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde 30 Ekim 2018 tarihinde kadın Koparatiflerinin güçlendirilmesi iş birliği protokolü imzalanmış olup söz konusu protokol 12 Temmuz 2021 tarihinde iki yıl süreyle yenilenmiştir. Söz konusu protokol kapsamında ilgili taraflarla Türkiye’de kadın Koparatiflerinin mevcut durumunu, sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirmek amacıyla 15 Kasım 2018 tarihinde kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi çalıştayı düzenlenmiştir.
Ayrıca protokolün yerelde uygulanabilirliğini sağlamak ve uygulayıcılara rehberlik etmek amacıyla bakanlıkların il müdürlükleri için kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi işbirliği protokolü uygulama esasları oluşturulmuş, 81 il ile paylaşılmıştır. Bu kapsamda illerde kadın Koparatifçiliği çalışma grupları oluşturulmuş yıllık iş planları hazırlanmış çeşitli etkinlikler toplantılar düzenlenmiştir. Eylül 2021 tarihi itibari ile gerçekleştirilen 771 çalıştay, eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile toplamda 37 bin 117 kişiye ulaşılmıştır. 340 kooparitif ziyareti gerçekleştirilmiş ve 464 yeni kadın kooparitifi kurulmuştur.
Tüm bu çalışmalar göstermektedir ki, güçlü bir Türkiye inşa etmek için güçlü bir ekonomi inşa etmek zorunluğu vardır. Güçlü Türkiye'nin güçlü ekonomisi içinde kadın olmazsa olmaz bir varlıktır. Kadının güçlü olduğu toplumlarda aile ve sosyal hizmetlerde o denli güçlü olacağı gibi sosyo-ekonomik gelişmişlikte en üst seviyede olacaktır. Bu doğrultuda kadın ve aile kavramlarını geliştirmeyi kendilerine şiar edinmiş çok değerli Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve muhterem eşleri Sayın Emine Erdoğan'a ülkemiz kadınları adına bir kere daha teşekkür ediyorum.