Tarih koridorunda uzun bir yolculuğu bulunan Bursa'nın turizm ve yaşam cennetlerinden olan Mudanya, son dönemde adete şehrin kabusu oldu. Doğa olaylarının ardın sıra olumsuzluklar sergilediği günlere tanıklık ediyoruz. Öyle ki, Bursa'nın kilometrelerce uzağındaki şehirlerde oluşan yer sarsıntıları yani depremler, kenti titretmeye yetiyor. Ankara'nın gündeminden düşmeyen Bursa'nın önemli noktalarından olan Mudanya, son dönemde artı ve eksi değerleri ile tartışılmaya başlandı. Yıllardır kendi içerisine kapanan Mudanya, pandemi ile birlikte Bursa'dan da koptu!
Bursa'nın turizm fırsatlarını bir türlü sergileyemediği Mudanya, deprem riski ile karşı karşıya. Elbette konumu itibariyle jeostratejik öneme sahip olan Mudanya, aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerinde ilgi odakları arasında yer alıyor. Önceki gün Ankara'dan gelen bir dostumuz Mudanya'ya dair izlenimlerini paylaştı bizimle. Mudanya'da iktidarın yerel seçim başarısı elde edememesinin nedenlerini özetlerken, Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Mudanya konusunda yetersiz ve hatta yetkisiz kaldığını üzüntü ile ifade etti.
Cumhuriyet'in önemli iz düşümlerine tanıklık eden Mudanya, birçok açıdan hak ettiği yatırımları alamıyor. Elbette bu konuların çok ötesinde sahilini değerlendiremeyen Mudanya'nın kamusal yetersizlikleri gözden kaçmıyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda Mudanya Hükümet Konağı depreme dayanıklılığı olmaması nedeniyle yıkıldı. Hükümet konaklarının modernize edilmesi, Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin gücünü ve ihtişamını her anlamda sergilemesi adına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından atılan bu pozitif adımları takdirle takip ediyoruz. Ancak, aynı hassasiyet neden yerel yönetim hizmet binaları için gösterilmiyor sorusunu da Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sormak istiyorum. Bilindiği üzere; Mudanya ilçesinde hükümet konağı ile aynı tarihi süreçlere tanıklık eden Mudanya Belediye binası var. Dışarıdan bakıldığında bile ha yıkıldı, ha yıkılacak diyebileceğimiz bu binanın deprem dayanıklılığı var mı? Mudanya halkının ötesinde Mudanya'ya gelenlerin bile dehşet içerisinde izledikleri bu manzarayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İçişleri Bakanlığı'nın yerel yönetimlerden sorumlu birimleri görmüyor mu? Yine son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerinde ısrarla durduğu; çevre, şehircilik ve iklim ile turizm konu başlıklarında Mudanya'yı değerlendirdiğimizde ilk aklımıza gelen soru, Bakanlıklar Mudanya Belediyesi'nin bu yetersizliğini nasıl görmezden gelebiliyor?
Mudanya Belediye binasının olası bir gündüz depreminde çökmesi veyahut herhangi bir nedenle çökmesi halinde yaşanacak can kayıplarını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu mu yoksa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu mu üstlenecek? Mudanya'yı sorunlu bir şekilde yönettiği aşikar olan ve Mudanya'nın sorunlarına çözüm üretemeyen Hayri Türkyılmaz ile Mudanya Belediye binası sorununun çözüme kavuşturulamayacağı ortada olduğu halde neden bina ısrarla tahliye edilmiyor ve yıkılmıyor? Çevre, Şehirclik ve İklim Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü bu konuda bağdaş kurup oturmak dışında neden hiçbir adım atmıyor? Ve yine Mudanya'nın güzide alanı, şehrin seyir tepesi Yıldız Tepe'nin "Beton Tepe" olmasına neden hem Bursa Büyükşehir Belediyesi hemde tüm Bursa dinamikleri ses kalıyor? Bursa'nın turizm ve yaşam fırsatlarından olan Mudanya'nın betonlaşmasına ve yerel yönetim binalarının yıkılmasına neden göz yumuluyor? CHP'li Büyükşehir Meclis üyeleri Mudanya'nı çöküşünü neden ısrarla görmezden geliyor?
Yurt içi ve yurt dışı misafirlerin ziyaretleri ile Bursa'nın ekonomik kazanımlar elde ettiği güzide ilçesi Mudanya ve Mudanya halkı, Yıldız Tepe'nin betonlaşmasına neden ses çıkarmıyor? Ve yine Ankara'dan Bursa'ya ülkeyi ve kenti yönetenler neden Mudanya Belediyesi'nin ha yıkıldı ha yıkılacak haline ses çıkarmıyor? Cumhuriyet'e tanıklık eden Mudanya, nasıl bu hale getirildi?
Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum; "CHP Bursa'yı Mudanya'yı yönettiği gibi mi yönetecek? CHP Bursa'ya Mudanya Belediyesi gibi yerel yönetim birimleri ile mi gelecek?" Aslında soruyu sahibine sormak gerekiyor. Bir yanda CHP'li Nilüfer belediyesi öte yanda CHP'li Mudanya belediyesi diyerek gereğine dair ilk adımı atma hususunda CHP İl Başkanı İsmet Karaca'ya konuyu havale ediyorum. Değerli dostlar, Mudanya Belediye binası ne Cumhuriyet Halk Partisi'ne nede Mudanya'ya yakışmıyor... Ve; Yıldız Tepe, "beton tepe" olmamalı!