Diş hekimlerinin isteği çürük ya da hasarlı dişleri mümkün olduğu kadar tedavi etmek, fonksiyonel ve estetik işlevlerini yerine getirmelerini sağlamaktır. İlerlemiş çürük, enfeksiyon ve periodontal sebep varlığında dişi ağız içerisinde tutamayacağımız durumlarda uygulanan tedavi diş çekimidir. Korkulan tedavilerden biri olan diş çekimi; lokal anestezi altında yapılır ve baskı gibi hisler hissedilirken acı hissedilmez.
Diş çekiminden sonra oluşan boşluğa müdahale edilmezse komşu dişler boşluğa doğru kayar, karşıt dişler uzar ve diş hareketlerine bağlı olarak temizlenmesi güç alanlar oluşur. Bunun sonucunda diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları görülebilir. Ayrıca uzun süre dişsiz kalan bölgelerde kemik boyu azalır ve incelir. Bir süre sonra çekim yerine müdahale edilmezse işlem yapılamayacak boşluklar ve çürük ya da periodontal açıdan zayıflamış komşu dişler olur.
Çekimden sonra oluşan boşluğa ne yapılabilir?
Diş çekiminden sonra çekilen dişe ve enfeksiyona bağlı olarak bir süre iyileşme beklenebilir. Tedavi planlaması tekli ya da çoklu diş eksikliğine, komşu ve karşıt dişlere, hastamızın beklentisine göre yapılır. İlk düşünülen tedavi ortodontik tedavidir. Dişlere ve ağız içerisine herhangi bir müdahale yapılmadan diş hareketlerinden faydalanılarak boşluk kapatılabilir. Diğer bir tedavi şekli protetik tedavilerdir. Protetik tedaviler sabit ve hareketli olabilir. Kemik seviyesi ve sistemik sağlık durumu uygun olduğu durumlarda düşünülen sabit tedavi çeşitlerinden biri implant tedavisidir. İmplant; lokal anestezi altında, ağrısız, kısa sürede klinik ortamında yapılır. Yandaki dişlere herhangi bir müdahale olmaz. Kemik içerisine diş kökünü taklit edebilecek şekilde implantlar yerleştirilir. Yerleştirilen implantların üzerine sabit protezler yapılır. Başka bir sabit tedavi yöntemi ise köprü uygulamasıdır. Köprü uygulamasında; çekim boşluğu yanındaki dişlerin boyutu bir miktar küçültülür. Alınan ölçülerle küçültülen dişlerin üzerine köprüler yapılır. Köprüde destek ve gövde diş sayısı diş eksikliği ve dayanak dişlerin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Kemik durumu ve sistemik sağlığı uygun olmayan, boşluk yanında diş olmayan ya da çok uzun boşluklara sahip olan hastalarımızda diş eksikliğini tedavi edebileceğimiz diğer bir yöntem hareketli protezlerdir. Hareketli protez planlaması diş eksikliği, estetik kaygı ve hasta isteğine göre yapılır. Hareketli protezler komşu diş varlığında dişlerin üzerine gelen tırnaklara sahip olabileceği gibi çıtçıtlı protez olarak bilinen hassas bağlantılı şeklinde yapılabilir. Total dişsizlik durumlarında ise dokulardan destek alınarak hareketli protezler yapılır. Bu protetik tedaviler estetik ve fonksiyonel açıdan diş görevlerini yerine getirmektedir.
Çekim yerine edilen müdahale geciktirilirse komşu dişlere ve kemik durumuna bağlı olarak tedavi süresi ve şekli değişebilir. Diş çekimine bağlı oluşan boşluğunuz varsa tedavi planı için mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.