Siyasette var olan değişim rüzgarı elbette Bursa içinde kaçınılmaz bir gündem oluşturuyor. Ak Parti'nin kongre süreçlerinin nasıl yürüyeceği hususunda Ankara ile Bursa arasında halen daha yoğun bir lobi güreşi var olsa bile, CHP'de gözler İsmet Karaca ile Hüseyin Akkuş'a çevrilmiş durumda.
Bursa, 2020 yılına yoğun bir gündem ile başladı. Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın kentin kılcal damarlarında yürüttüğü sessiz dinleme, atar damarlara taze kan pompalanması ile yerini harekete bıraktı. Birçok İl Müdürünün değiştiği Bursa'da, bürokratik tıkanıklıklar hızla aşılıyor. Sanayi ve iş dünyası ile güçlü bağlar kuran Vali Canbolat'ın yerel, ulusal ve ulusarası kabullerini sosyal medyadan takip etmek mümkün. Güçlü bir edebiyat dili olan Vali Yakup Canbolat, aynı zamanda Osmanlı ve Selçuklu devlet kültürünü bünyesinde barındıran güçlü bir lider.
Bursa'da var olan hareketlilik özellikle Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi'nde fazlasıyla hissedilir düzeyde. Öyle ki, merkez belediyeciliğin yoğunluğunu sırtlanan bu üç belediyenin varı yoğu Bursa. Mustafa Dündar'ın kentin merkezine dair attığı kitlesel adımları takip ederken, Oktay Yılmaz'ın sosyal yardım ataklarıyla buluşuyoruz. Ve yine Turgay Erdem'in başarılı bir ekip ile hem kültürel hem de yerel alanda artan hakimiyetini de görmezden gelemeyiz. Ocak ayına iyi bir giriş yapan Kestel Belediyesi, Önder Tanır'ın Belediye Başkanlığı döneminde yeniden Bursa ile kaynaşmaya başladı. Ve yine Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan'ın halka ve kente dokunuşlarını desteklememek imkansız. Son dönemde Bursa'dan hızla kopan İnegöl ve Karacabey belediyelerinin nereye gittiğini anlamak mümkün değil! Maalesef her iki belediyenin de kentle bütünleşememe gibi ciddi bir sorunları var. Bu süreçte Hayri Türkyılmaz'ın yeni dönem ataklarını ve sosyal demokrat çıkışlarını takdir eden bir Bursa ile yüzleşmek önemli.
Bursa'nın bir başka gündemi ise, Ankara'da. CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık'ın işsizlik ve TÜİK verilerine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdığı soru önergesine kaç işçi sendikası ve dernek sahip çıkacak merakla bekliyoruz. Yine Bursa'nın bir diğer gündemi göç. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerine basarak ifade ettiği, "Türkiye'nin yeni bir düzensiz göç dalgasını tek başına göğüslemesi artık mümkün değildir" çıkışı fazlasıyla değerli. Aş ve iş merkezi haline gelen Bursa, ciddi bir göç merkezi oluyor. Çanakkale'de yaptığım temaslar esnasında yıllık izin programı dahilinde tanışma ve istişare etme fırsatı bulduğum Bursa İl Göç İdaresi Müdürü İsmail Fatih Tüzen'in gündeme dair çok net ifadeleri var. Elbette konunun herşeyden önce sohbet ortamında gelişmesi nedeniyle konuşmaya dair tek bir cümleyi yazmayı uygun görüyorum. Tüzen, "Sayın Cumhurbaşkanımız mütevazi bir lider. Aynı zamanda mert bir adam. Bugün Türkiye'nin yaptıklarını yapabilecek başka bir ülke ve lider yok. Bunları başkası yapmış olsa çoktan heryere kendisini reklam etmişti. Sayın Cumhurbaşkanının ve Bakanlarımız ile Valimizin bizlere tek bir talimatı var. Misafirlerimizin eksiği olmasın. Bu necip Türk Milletinin ve Anadolu örf ve adetinin yüzyılları aşan hatırasıdır" diyerek ülkemizin fedakar olduğu kadar vekafar olduğunu da ifade ediyor.
Elbette Ak Parti'de kongre sürecine ilişkin takvim sessizce ilerliyor. Hüseyin Akkuş'un koltuğuna talip olan İsmet Karaca güçlü adımlar atıyor olsa bile, Ankara'dan gelen kulisler Akkuş ile yola devam edileceği yönünde. Elbette CHP'de Ankara'nın çok ötesinde delege'nin ne dediği önemli. Bu anlamda heyecanla takip ettiğimiz bir CHP Bursa ile karşı karşıyayız diyebilirim.
Ankara'ın gündeminde Milliyetçi Hareket Partisi var. Sayın Devlet Bahçeli'nin FETÖ'nün siyasi ayağı çıkışı sonrasında kabine başta olmak üzere birçok Genel Müdürlük'te değişim bekleniyor. Yine Sayın Erdoğan'ın "Türkiye İttifakı" çıkışını önümüzde ki haftalarda yeniden gündeme taşıması bekleniyor. Elbette Valiler kararnamesi ile Bursa'dan 2 Kaymakamın Vali olması beklenirken, yeni kabineye Cumhur İttifakı'ndan bir Bursa Milletvekili'nin Bakan olarak katılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ak Parti'nin olası erken seçim hazırlıklarını, Büyükşehirlerin Muhtarlar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İl Genel Meclis Üyeleri ve eski partililerle buluşmalarından anlamak mümkün. Anlaşılan o ki, Recep Tayyip Erdoğan partisiz Cumhurbaşkanlığı ve güçlü parlamento konusunda 18 Mart'ta net mesajlar vererek somut adımlar atacak. Kimbilir belki de önce referandum ardından erken genel seçim ile karşı karşıya kalabiliriz... Bunu da bir türlü başlamayan kongre süreçlerinden anlamak mümkün. Çanakkale'de ilçe başkanlarının değişimine yönelik mülakatlar başladı. Duyumlara göre Bursa'da da çok kapsamlı bir değişim söz konusu. Bakalım eskiler ve yeniler, kalacaklar ve gidecekler konusunda anlaşabilecek mi?