FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 tarihinde sözde müttefiklerimizin destekleri ile gerçekleştirmek istediği darbe girişimi; Türk Milleti’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yanında dik durması sayesinde başarısızlık ile sonuçlandı. O günden bugüne FETÖ ile mücadele konusunda kamu kurum ve kuruluşlarında önemli bir yol kat edildi. 15 Temmuz hain darbe girişiminin önlenmesinin üzerinden tam 6 yıl geçti. Önceki gün gerçekleştirilen “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri tüm yurtta olduğu gibi Bursa’da da coşku ile kutlandı.
Bursa Valiliği öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi katkıları ile düzenlenen etkinliğe vatandaşların yoğun katılımı damga vurdu. Bursa Valiliği önünden başlayan kortej yürüyüşü ve akabinde Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşen miting ve programlarda gördük ki; 15 Temmuz ruhu Bursa’da dirildi.
Bursa; Türkiye’nin uluslarası atmosferde nefes aldığı en güçlü nokta diyebiliriz. Sanayi ve ticaret yatırımları ile Türkiye’ye güç katan Bursa; tarım ve hayvancılık dahil birçok sektörde uluslararası markalara ev sahipliği yapıyor. Tekstil ve otomotiv sektörlerinde ihracat rekorları kıran Bursa; ticaretin ve sanayinin yanı sıra sektörel ekonominin kalbi konumunda diyebiliriz. Bursa son dönemde öne çıkan yerel yönetim yatırımları ile de gündemde olmayı başaran bir şehir.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü etkinliklerine; Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın öncülüğünde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti MKYK Üyesi Ayhan Salman, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Mustafa Esgin, Osman Mesten, Atilla Ödünç, Ahmet Kılıç ile çok sayıda sivil toplum temsilcisi, siyasi parti yöneticisi ve bürokrat katılım gösterdi. Vali Canbolat’ın birlik ve beraberlik vurgusu içerikli konuşmasında ifade ettiği; “her türlü şer odaklarının ve vatan hainlerinin oyunlarını başlarına yıkmaya muktedirsiniz” cümlesi vatandaşlardan büyük alkış aldı.
Bilindiği üzere Bursa; 1326 yılından bugüne İslam toprağı. Yüzlerce yıl süren Osmanlı İmparatorluğu’nun varlık döneminde Payitaht olma şerefine de nail olan Bursa; Cumhuriyet döneminde önemli kazanımlar elde etti. Son yıllarda artan göç yükü nedeni ile çarpık yapılaşmanın bedelini ağır ödeyen büyük şehirlerden olan Bursa’da; AK Parti iktidarları döneminde önemli başarılar sağlandı. 1326 Fetih Müzesi ile şehrin çehresi değişirken, Uyumayan Kütüphane projesi ile gençlerin yanında olan bir yerel yönetim süreci yaşandı. Ve son olarak ulaşım yatırımları ile Bursa, büyük bir şehir olduğunu tüm Türkiye’ye olduğu gibi Dünya’ya da kanıtlamayı başardı. Bursa’da yaşanan değişimler bazı hayallerin gerçekleştirilememesi gibi gerçeklerin önünü kapatamadı maalesef! İnegöl Belediye Başkanlığı’ndan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gelen merhum Hikmet Şahin’in hayal denilen projelerinden birisi olan Tarihi Hanlar Bölgesi projesi uzun yıllardır beklenilen ve çözüme bir türlü kavuşturulamayan kritik projelerden birisi.
Bursa yeni baştan inşa ediliyor
15 Temmuz ruhunu yeniden dirilten Bursa’da, meydanlarda vatandaşlarla gerçekleştirdiğimiz istişarelerde gündeme dair önemli konu başlıklarını da yakalama fırsatı bulduk. Bursa’nın AK Parti iktidarları döneminde yeni baştan inşa edildiği gerçekliğini vurgulayan vatandaşlar; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan da övgü ile bahsediyorlar. Herkesin gerçekleştirilemez dediği; “Tarihi Hanlar Bölgesi Projesi” hususunda gövdesini ortaya koyan Sayın Alinur Aktaş, Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğimiz 2022 yılında hafızalardan asırlarca silinmeyecek bir projeyi hayata geçiriyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sadece tarihi hanlar projesi öne çıkmıyor. Pandemi döneminin gözde yatırımlarından olan ulaşım atılımları ve son olarak Türkiye’nin kanayan yarası Orman yangınları ile birçok şehirde ki afetlerle ilgili Büyükşehir Belediyesi İtfaiye birimleri ile AKOM ekiplerinin başarılı çalışmalarıda vatandaşların pozitif değerlendirdiği hazıfalarda kalan yatırımlardan.
Bursa’nın öne çıkarılamayan birçok projeleri ile yeni baştan inşa edildiğini bizlerde yaşayarak görüyoruz. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar ile Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin’in adını birçok vatandaştan duyduk. Bursa ile özdeşleşen ilçe belediyelerinin belediye başkanları ile şehre kattıkları gücün ana sebeplerinden birisi de Kaymakamlar diyebiliriz. Bursa’da özellikle şehrin merkezinde Ankara’nın gücünü hissettiren Nilüfer Kaymakamı Avni Oral, Yıldırım Kaymakamı Adem Yazıcı, Osmangazi Kaymakamı Ali Partal’ın İçişleri ve genel idari hizmetlerde ilçelerinde hayata geçirdikleri “sosyal devlet” ilkeli projeleri es geçmek imkansız.
Bursa’nın 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününde yeniden dirildiğine şahitlik etmek güzeldi. Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, tüm ekipleri ile başarılı bir güvenlik organizasyonuna imza attı. Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından yetki alanlarında güvenlik süreci başarı ile yönetilirken, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Bursa ile Türkiye genelinde sergilediği güven ve huzur ortamı içinde tüm güvenlik güçlerimize ve sağlık personellerimize ayrıca müteşekkiriz.
Görmekteyiz ki; Bursa güçlü ve büyük bir şehir. Bursa’nın dirilmesi Türkiye’nin dirilmesi demektir. Bu konuda kendi öz eleştirilerini hızla çözüme dönüştüren Bursa; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Ağustos ayı içerisinde ağırlama heyecanı yaşıyor.