Seçim yaklaştıkça kartlar yeniden karılıyor. Kim, kimin yanında belli değil! Hava puslu; dost kim, düşman kim, belli değil. Bir yanda, İstanbul'da hızla inşa edilen Doğu Roma kuleleri; öte yanda Anadolu içerisinde an be an gerçekleşen koltuk kavgaları. Ve tüm bu kavgaların kalbinde Türkiye; Dünya'ya meydan okuyor! Peki, bu kışın ayazını kim yiyecek?
Bildiğiniz üzere düello; iki kişi arasında bir onur sorununu çözmek için belirli kurallara göre ölümcül silahlarla yapılan dövüş olarak tanımlanıyor. Bursa'da son dönem gelişmeleri değerlendirdiğimizde; birçok alanda düellolar yaşandığını görüyoruz. Ortaçağ soylularının haftalık eğlencesi olarak da tarihte yerini alan düello, günümüz koşullarında büyük bir güç ve denge mücadelesine dönüşmüş durumda.
Bursa, birçok açıdan Türkiye'nin kalbi konumunda. Ticaretten siyasete varıncaya kadar birçok alanda güç mücadelelerine sahne olduğumuz Bursa, son bir hafta içerisinde kritik süreçler yaşadı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda İbrahim Burkay, yeni yönetimi ile gücünü yeniden perçinlerken; Bursa Ticaret Borsası'nda Özer Matlı sessiz bir şekilde koltuğunu korudu...
Bursa, her ne kadar Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenmiş olsa bile; zihinlerin arka lobunda Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanlıkları ile Belediye Meclis üyeliği seçimleri var.
Genel seçimler için çalışmalarını Bursa'da güçlendiren siyasi partiler, kadro ve teşkilatlarında değişim sürecine de gidiyorlar. İYİ Parti'nin Kongre kararı aldığı Bursa'da; Deva Partisi Mudanya ilçe teşkilatı Ekim ayında 320 yeni üye ile Türkiye ikincisi oldu. Cumhuriyet Halk Partisi'nin sessizliğe gömüldüğü Bursa'da, Milliyetçi Hareket Partisi Osmangazi'de değişim süreci başlatırken, AK Parti; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri ile Bursa'ya üst üste çıkarmalar gerçekleştiriyor.
Hukukçu siyasilerin yeniden ön plana çıktığı Bursa'da; Türkiye'nin gündemine oturan Anayasa gerçekliği siyasette yeni bir rüzgar başlattı.
AK Parti Bursa İl Başkan Vekili Avukat Mustafa Yavuz'un önceki dönem hazırlanan anayasa çalışmalarındaki yetkinliği biliniyor. CHP ve İYİ Parti Bursa kadrolarında Anayasa hususunda derin bir sessizlik yaşanırken, DEVA Partisi Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz; Mudanya İlçe Başkanlığı'na atadığı Avukat Tuncay Özdemir ile teşkilatlarda adeta üye yarışı başlattı. Yeni Anayasa'nın gündeme gelmesi ile birlikte hukuk kökenli siyasilerin ön plana çıktığı Bursa'da, Kasım ayı itibariyle Milletvekili adaylarının net olarak ortaya çıkması bekleniyor.
"Payitaht'ta Roma düellosu" diye başladığımız yazımızın en merak edilen kısmından hepinize merhaba.
Havaların an be an değiştiği Bursa'da; bir hafta Göçebe Oyunları, diğer hafta Gıda, Turizm ve Gastronomi Fuarları, öbür hafta Tarım Fuarı ile birlikte Anadolu Turizm ve Tanıtım Günleri gerçekleştiriliyor. Kısacası Türkiye; fuarlarla Payitaht'a taşındı diyebiliriz. Anadolu'nun binbir rengini Çanakkale'den Hakkari'ye, Isparta'dan Bursa'ya taşıyan fuar etkinliği şehrin demografiksel siyasi gücünü de ortaya koymuş oldu. AK Parti ve İYİ Parti'nin tam kadro sahaya indiği Anadolu günlerinde, Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, MHP İl Başkan Yardımcısı Beşir Deniz ve beraberindeki heyet ile stantları gezdi. Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın Hakkari veIsparta Valileri ile stantları gezdiği Anadolu Turizm ve Tanıtım Günleri'nde; vatandaşların siyasetten öte Milli Birlik ve Beraberliğe atıfta bulunmaları fazlası ile değerliydi.
Roma düellosu yaşanan Bursa'da, "kim Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olacak" sorusu tüm siyasi partiler için geçerli bir soru olurken; AK Parti'de Hakan Çavuşoğlu, İYİ Parti'de İsmail Tatlıoğlu, CHP'de Mustafa Bozbey, Deva Partisi'nde Serkan Özgöz favori isimler arasında yer alıyor.
Yine beraberinde yeni dönem Milletvekili adayları hususunda AK Parti'de; Avukat Mustafa Yavuz, İnşaat Yüksek Mühendisi Atilla Ödünç, Kevser Öztürk, Nureddin Arif Kurtulmuşlar, Cemile Yiğit, Avukat Oktay Çiçek, Ali Erbay ve Muhammet Müfit Aydın Milletvekili olacaklar listesinde öne çıkan isimlerden...
İYİ Parti'de; Selçuk Türkoğlu, Hasan Eker ve Sami Bilge isimleri gündemde yer alırken, İsmail Tatlıoğlu'nun ittifakta çatlak oluşması halinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterileceği gündeme yansıyan kulislerden.
Cumhuriyet Halk Partisi'nde; Mustafa Bozbey'in Milletvekili olup olmayacağı belirsizliğini korurken, İsmet Karaca, Lale Karabıyık, Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu'nun Milletvekili adaylıkları gündeme geliyor. CHP'de bu isimlerle birlikte birkaç iş kadını ile sivil toplum liderinin ön sıralardan aday gösterileceği kulislere yansıyor.
Türkiye'nin yarınlarını belirleyecek 2023 seçimlerinde EYT önemli bir faktör. EYT sorununun aşılması ile emekli olması beklenen birçok bürokrat ile finanscının değişik partilerden siyasete gireceği konuşuluyor. Düello işte tamda burada önem kazanıyor. Hem genel seçimlerin, hem Cumhurbaşkanlığı seçiminin, hemde yerel yönetim seçimlerinin belirleyici güç olacağı tek büyük şehir Bursa diyebiliriz. Bildiğiniz üzere CHP; son yerel seçimlerde Ekrem İmamoğlu ile İstanbul'u, İYİ Parti ise; Mansur Yavaş ile Ankara'yı almıştı.
Millet İttifakı; tüm gücü ile yüklenmesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Adayı Alinur Aktaş'ın yanında dik bir duruş sergileyerek seçimi küçük bir fark ile Millet İttifakı'nın elinden almıştı. Bu sebeple; Payitaht'ta Roma Düellosu misali her türlü entrikanın var olacağı bir seçim süreci çoktan başlamış durumda.
Bursa'da AK Parti'nin dengelerini İçişleri Eski Bakanı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala ile İl Başkanı Davut Gürkan belirlerken; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban tüm güçleri ile Payitaht'ta varlık gösteriyor.
Millet İttifakı'nın ortaklarının ve 6'lı masa şovalyelerinin sessiz kaldığı Bursa'da; süreci şekillendirecek olan tek gerçeklik, halkta karşılık yaratabilecek Milletvekili adayları diyebiliriz.