Türkiye’nin en büyük ihracat, sanayi, ticaret, tarım, turizm ve ekonomi kenti Bursa’da Milletvekili liste krizi yaşanıyor!
Vatandaşın hem Cumhur İttifakı hemde Millet İttifakı listelerinden memnun olmadığı bir süreçte, öne çıkan siyasi partiler; HDP ve Yeşil Sol Parti ile Yeniden Refah Partisi diyebiliriz.
AK Parti’nin Bursa’da doğu ve güneydoğu seçmenini yok sayarcasına yaptığı listelerde, dağ yöresinin birinci bölgede en geriye atılması büyük tepki yarattı!
AK Parti’de yüzde 65 yenilikten bahseden Genel Merkez ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın aksine Bursa’da, ilk 5 sıralamasında önceki dönem Milletvekillerine ve akabinde İl Yöneticilerine daha fazla yer verilmesi hem Aday Adayları arasında hemde toplumda kaos yarattı…
Bursa’nın doğu ve güneydoğu oy deposu olarak bilinen ikinci seçim bölgesine Of’lu Mustafa Varank’ın liste başı olarak yerleştirilmesi ve yine Keles’li Osman Mesten ile Müfit Aydın’ın 4 ve 5’nci sıralardan listeye girmeleri tepki ile karşılandı.
Cumhuriyet Halk Partisi listelerine büyük tepkiler gelirken, Bursa’da saha karşılığı olmayan Gelecek Partisi’ne ve Bursa’da siyasi varlık göstermeyen AK Parti kökenli Cemalettin Kani Torun ile Alpaslan Yıldız’a seçilebilir yerlerden yer verilmesine tepkiler yüksek.
AK Parti’nin 5’nci sırada yer verdiği dağ yöresi temsilcisi Avukat Mustafa Yavuz’a karşılık Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin 3’ncü sıra adayı DAĞDER Başkanı Yaşar Türk. Yine dağ yöresi seçmeni Millet İttifakı’nın güçlü iki partisi CHP ve İYİ Parti’de yer bulamadı…
Bulgaristan göçmenlerinin hiçe sayıldığı AK Parti’ye nazaran, Cumhuriyet Halk Partisi Hasan Öztürk ile artı değer kazanırken, HDP hariç hiçbir siyasi parti Kürt kökenli Milletvekili sıralamasına ilk üçten yer vermedi!
Doğu ve Güneydoğu seçmenlerinin HDP dışında ilk sıradan yer bulamadığı Bursa’da, sivil toplum kuruluşları liderleri ile yöneticilerine tepkiler çığ gibi büyüyor.
Siyasi partilerde aday adayı olmaktan öte bir karşılığı bulunmayan doğu ve güneydoğu dernek ve federasyon başkanlarının görevlerinden istifa edip etmeyecekleri ise, merak konusu!
Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta Bursa’da bir grup doğu ve güneydoğu dernek başkanı Milletvekili sıralamasında yer istemiş ve gelinen noktada onlarca başvuruya rağmen açıklanan listelerde çağrılarına karşılık verilmediği listelerle ortaya çıkmıştı! Bu durum Bursa’da ciddi bir temsiliyet sorunu oluştururken, Genel Merkezlerin yaşanan olumsuz süreçleri nasıl yöneteceği belirsizliğini koruyor!
DEVA Partisi Bursa’dan çırak çıktı!
Türkiye’nin en önemli isimlerinden olan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 90’lı yıllarda kalesi olan ve akabinde merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’inde kalesi unvanını alan Bursa’da, DEVA Partisi İl Başkanı Serkan Özgöz’ün Milletvekili aday adayı olması ile birlikte yaklaşık 40 kişilik bir aday adayı listesi ortaya çıktı!
DEVA Partisi Genel Merkezi ve Genel Başkan Ali Babacan’ın Bursa’dan hiçbir ismi CHP listelerinden Milletvekili gösterememesi ve yine Bursa’dan sorumlu olarak ifade edilen Burak Dalgın’ın Balıkesir’de 3’ncü sıradan Milletvekili Adayı gösterilmesi krize neden oldu!
Yüzlerce DEVA Partili’nin istifa etmek için Perşembe gününü beklediği kulislere yansırken, DEVA Partisi’nin Bursa’da Gelecek ve Saadet Partileri’nin aksine CHP listelerinde yer almaması konusunda partililer Milletvekili Aday Adayı olarak istifa eden Serkan Özgöz ile Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın’ı hedef gösteriyor. Bazı Milletvekili Aday Adaylarının adaylık başvuru ücretine dair geri ödeme talepleri iddiaları ortaya çıkarken, Ali Babacan’ın Bursa’da ki aile bağlarına rağmen Bursa’dan çırak çıkması merkez sağ siyasetinde bomba etkisi yarattı…
Bursa’da yüzde 40 oranında seçmene sahip olan Kürt ve yine yüzde 30 oranında seçmen karşılığı olan göçmen oylarına rağmen DEVA Partisi’nin yaklaşık 40 Milletvekili Aday Adayı ile liste çıkaramaması ve yine beraberinde iş dünyası ile sıkı bağları bulunan Ali Babacan’ın Bursa’yı böylesine hiç etmesi her alanda tepki ile karşılanıyor. DEVA Partisi’ne CHP listelerinden neden yer verilmediği konusunda ise; İl Başkanlığı suskunluğunu koruyor!
DEVA Partisi’ne tepkilerin çığ gibi büyüdüğü Bursa’da, birçok İlçe Başkanı ve İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ile İl Yönetim Kurulu Üyesinin önümüzdeki günlerde istifa etmesine kesin gözü ile bakılırken, DEVA Partisi’nin Bursa kadrolarında kaosun artarak büyüyeceği konuşuluyor…
AK Parti fırsatı tepti!
Cumhuriyet Halk Partisi’nin listelerini açıklamasına rağmen dağ yöresi faktörünü değerlendiremeyen AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, dağ yöresinden alacağı güçlü oyu sıralama hatası nedeniyle, Milliyetçi Hareket Partisi’ne kaptırdı!
AK Parti’nin dağ yöresindeki en güçlü ismi olan Avukat Mustafa Yavuz’un birinci bölge beşinci sıradan Milletvekili Adayı gösterildiği Bursa’da, Milletvekili Osman Mesten’in ikinci bölge dördüncü sıradan aday gösterilmesine tepki yağıyor…
Bursa’da oy potansiyelinin yüzde 40’ına karşılık gelen doğu ve güneydoğu seçmeni ile Kürt seçmenin kalesi ikinci bölgede Müfit Aydın’ın AK Parti’den yeniden 5’nci sıra Milletvekili Adayı gösterilmesi; Kürt ve doğu ile güneydoğu seçmenini HDP ile Yeniden Refah Partisi’ne yönlendirdi.
AK Parti, Bursa’da 12 Milletvekili çıkarma şansını İl Başkanı Davut Gürkan ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın seçim ittifakı nedeniyle iki elinin tersi ile iterken; AK Parti kulislerinde İl Başkanı Davut Gürkan ve bir kısım Milletvekili Adayları ile Belediye Başkanlarının olduğu fotoğraf karesinde olmayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar krizi konuşuluyor.
AK Parti’de uzun zamandır Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar arasında derin bir soğukluk yaşandığı iddia ediliyor…
Bursa’da iktidar el değiştirebilir!
AK Parti’nin kalesi konumunda olan Bursa’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aksine oyu yükselen tek isim, Muharrem İnce. Millet İttifakı ötesinde Cumhur İttifakı gençlerinden hızla oy devşiren Muharrem İnce’nin Bursa’da popülasyonu hızla artıyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 11 Nisan Salı günü Çanakkale’den başlayacağı seçim yarışı bu minvalde büyük önem arz ediyor.
Bursa’da Profesör, Avukat, Mühendis, Doktor, İş İnsanı gibi güçlü Milletvekili Aday kadroları ile sahaya inen Cumhuriyet Halk Partisi’nin aksine AK Parti; depremlerin yaşandığı bir dönemde konuya dair Bursa’daki en değerli Milletvekili olan İnşaat Yüksek Mühendisi Atilla Ödünç’ü ve yine sağlık alanında önemli yatırımlara imza atan Uzman Doktor Mustafa Esgin’i Avukat Milletvekillerini listede tutarak dışarıda bıraktı!
Bursa’da ulaşım, kentsel dönüşüm, şehircilik ve belediyecilik anlamında son 5 yılır çözülemeyen hatta sorunlar yumağına dönen birçok konuda tecrübe sahibi olan İnşaat Yüksek Mühendisi Atilla Ödünç ile birçok hastane yapılması ve sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesinde fedakarca davranan Uzman Doktor Mustafa Esgin’e yer verilmemesi tepkiye yol açtı…
AK Parti Milletvekili listelerinin ilk 5 Milletvekili Aday listesini incelediğimizde görmekteyiz ki; Bursa’da iktidar el değiştirebilir.
Kürt seçmene ilk 5’te yer vermeyen AK Parti; Ağrı doğumlu Müfit Aydın’ı ikinci bölge beşinci sıra, Ağrılı İş İnsanı Fuat Alpaslan’ı ikinci bölge yedinci sıradan aday gösterdi!
Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise, Muş kökenli İş İnsanı Şahin Sevinç heyecanı yaşanıyor.
Uzun zamandır Bursa’da özellikle Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği ve Yıldırım Belediye Meclis Üyeliğinde şehre dair sorunları çözmeye çalışan ve gündeme taşıyan Şahin Sevinç’in sahaya sıkı sarılması ile Bursa’da CHP’nin muhtemel Milletvekili sayısını artı 2 oranında artırması bekleniyor.
Yine dağ yöresinden Milletvekili Adayı göstermeyen CHP ve İYİ Parti ile dağ yöresine üçüncü sıradan yer veren MHP’ye karşı AK Parti’nin elindeki en önemli güçler Avukat Mustafa Yavuz ve Avukat Osman Mesten diyebiliriz. Bu iki ismin sahaya sağlam çıkması halinde AK Parti, çok az bir kayıp yaşayabilir…
Hali hazırda listelerde oluşan tepkiler ve HDP ile Yeşil Sol Parti’nin Muş kökenli bir kadın siyasetçiye ilk sıradan vermesi ile netleşen Bursa Milletvekili listelerinde sıralamanın bugünkü şartlarda şöyle olması bekleniyor:
Cumhuriyet Halk Partisi; 4+4 - 8 Milletvekili, HDP’nin 1 Milletvekili, İYİ Parti’nin 2+1 - 3 Milletvekili, MHP’nin 2+1 - 3Milletvekili AK Parti’nin ise; 3+2 – 5 Milletvekili çıkarması bekleniyor.
Bahse konu Milletvekili sayılarında Yeniden Refah Partisi’nin Samsun kökenli adayları ile CHP’nin Şahin Sevinç faktörü ve AK Parti’nin Mustafa Yavuz kazanımları hesaplamalara dahil edilmeksizin oranlara ilişkin sosyal veri istatistikleri dikkate alınmıştır!