Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi sonrasında iktidarın tescili niteliğinde olan 31 Mart 2024 seçimleri, iktidarın sükûneti ve muhalefetin telaşı ile yaklaşıyor. Görmekteyiz ki; muhalefet kanadında adaylar, çoktan partilerinin önüne geçmiş durumda.
Yerel seçimlerin en belirleyici şehri olan Bursa’da, iktidar seçmenlerinin en merak ettiği husus; “Osmangazi Belediye Başkanı kim olacak?” sorusunun cevabı diyebiliriz. Mustafa Dündar’ın trilyonlarca lira borçla aldığı Osmangazi Belediyesi; şuan Türkiye’nin hem borçsuz hem de çalışanlarına en yüksek maaşı veren en önde yerel yönetimi konumuna geldi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın karşısına 14 aday adayı çıkarken, çoğunun teknik bir projesi veyahut direkt çözebilecekleri hususlara dair gerçeğe uygun beyanatları yok!
AK Parti’den karşısına 14 Aday Adayı çıkan Osmangazi Belediyesi Belediye Başkanı Mustafa Dündar; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’ye yıllardır süre gelen sadakatine ve başarılarına güvenerek Bursa halkının tüm desteği ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday oldu…
Adalet ve Kalkınma Partisi’nde Osmangazi telaşı yaşanırken, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Osmangazi’de öne çıkan iki kritik adayı ise; Erkan Aydın ve Adem Vural diyebiliriz. Her ne kadar CHP lideri olduğu dönemde Kemal Kılıçdaroğlu; Erkan Aydın ismini Osmangazi için telaffuz etmiş olsa bile kendisi sessizliğini korurken, Adem Vural hem örgüt içerisinde hem de şehirde öne çıkan bir isim olarak yükselişini sürdürüyor.
AK Parti’nin Yıldırım’da Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile yola devam edeceğine kesin gözü ile bakılması bölgedeki sağ muhalefeti hareketlendirdi. Doğu ve Güneydoğu seçmenlerinin oylarına talip olan sağ partiler ile Cumhuriyet Halk Partisi, bölgede popülerliği yüksek bölge seçmenine hitap eden aday arayışını sonuçlandırmaya çok yakın diyebiliriz.
Kestel’de her ne kadar değişim söz konusu olsa bile burada Erzurum kökenli bir adayın Cumhur İttifakı adına öne çıkacağına kesin gözü ile bakılıyor. Milliyetçi Hareket Partisi’nin de çok güçlü olduğu Kestel’de, AK Parti’nin buradan vazgeçip vazgeçmeyeceği hususu ise; tamamen Ankara’da yürütülen lobiye bağlı diyebiliriz.
AK Parti’nin Nilüfer’de kazanabileceğine benim dışımda inanan tek insan; Muşlu İş İnsanı Ersin Çay diyebiliriz.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olarak öne çıkan Ersin Çay, Ankara’dan aldığı telkinler ile AK Parti Nilüfer Belediye Meclis Üyeliğine başvurmuş olsa bile Nilüfer Belediye Başkan Adaylığı verildiği takdirde Nilüfer’i kazanacağına inanan Recep Tayyip Erdoğan sevdalılarından.
Yerel yönetimleri genel olarak incelediğimizde görmekteyiz ki; Bursa’nın en çok kaybeden ilçeleri arasında sırasıyla; Karacabey, Orhaneli, Orhangazi, Gürsu ve İznik geliyor. Gürsu’da ki dağınık sanayi yapılaşmasına bir türlü çözüm bulamayan yerel yönetim vizyonsuzluğu ilçeyi büyük şehrin kalbinde beton bir köy haline getirdi…
Türkiye’nin en stratejik konumlarından birine sahip olan ve tarım alanlarını hızla sanayi bölgelerine kaptıran Karacabey’de; köylere yönelik projeler geliştiremeyen ve beraberinde şehrin beklediği kentsel dönüşümleri yerine getiremeyen yerel yönetim zihniyetinin AK Parti’ye bu seçimlerde ciddi oy kaybettireceği biliniyor. CHP’nin bir dönem kalesi konumunda olan Karacabey; Osmangazi ve Yıldırım’da en fazla nüfusu olan Bursa ilçelerinden diyebiliriz.
Bu şekli ile Karacabey Belediye Başkanı seçimi, Cumhur İttifakı için kader seçimi niteliğinde diyebiliriz.
Orhangazi Belediyesi’nin bütçe sorunları ve Orhaneli Belediye Başkanı’nın koltuğa oturduktan sonraki kibri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşayan AK Parti, buralarda değişim yapmaya mecbur diyebiliriz! 5 yıllık süreçte Bursa ile birlikte paydaş hiçbir vizyon projeyi hayata geçiremeyen ilçe belediyelerinin tüm yükünü Osmangazi, Yıldırım, İnegöl ve Bursa Büyükşehir Belediyesi çekti diyebiliriz.
Cumhur İttifakı’ndan gelen sinyalleri değerlendirdiğimizde;
Orhaneli, Kestel, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi Belediyelerine Milliyetçi Hareket Partisi’nin talip olduğunu görmekteyiz. Yine Gürsu’da, Yeniden Refah Partisi’nin talepleri var olsa bile Karacabey’e yönelikte hem Yeniden Refah Partisi’nin hem de Milliyetçi Hareket Partisi’nin göz kırptığı biliniyor.
Kabul etmeliyiz ki; Cumhuriyet Halk Partisi’nin en büyük ve tek silahı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey olurken, CHP’ye en fazla kaybettirecek aday ise; İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu diyebiliriz.
Milletvekili Türkoğlu’nun Bursa’da birden fazla belediyeyi İYİ Parti saflarına katma telaşı ve hırsı boşuna değil aslında. Bilindiği üzere Yenişehir’de ciddi bir İYİ Parti potansiyeli mevcudiyeti var. Ve yine Orhaneli, İznik, Orhangazi, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Büyükorhan, Keles ve Mudanya İYİ Parti için yerel yönetim seçmen ağırlığı yüksek yerler diyebiliriz.
Mudanya’da belediye binasını son deprem sonrası toplumun korkusu nedeniyle boşaltan Hayri Türkyılmaz’a en büyük ve tek desteği, CHP Bursa Milletvekilleri veriyor. Mudanya’yı geliştiremeyen ve en değerli yerlerini betona boğan Hayri Türkyılmaz’ın ilçeye ve CHP’ye kaybettirdiklerini ilçeyi gezerken yaşayarak görebiliyoruz.
Bursa’da; AK Parti’li Davut Gürkan ve MHP’li Muhammet Tekin’in işbirliği ile güç kazanan Cumhur İttifakı, Ankara’da Efkan Ala ve İsmet Büyükataman ikilisi ile daha güçlü diyebiliriz.
Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise; doğu ve güneydoğu seçmenini etrafında kenetleyen İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve Mustafa Bozbey ikilisi Ankara’da ve Bursa’da çok yalnız diyebiliriz. CHP’nin Bursa’yı alabileceğine inanmayan partiye yakın iş insanları seçim üstü sessizliklerini korurken, CHP ile İYİ Parti ve beraberindeki Millet İttifakı’nın Bursa’da tek aday ile yola devam edeceklerine olan inançta her geçen gün tükeniyor.
AK Parti ve MHP ile birlikte Cumhur İttifakı’nın tüm unsurlarının kenetlendiği Bursa’da; Davut Gürkan’ın son Ankara çıkarması çok değerli. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile AK Parti Bursa Milletvekilleri eşliğinde görüşerek Bursa’ya sağlık yatırımı sözü alan AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın rotasında depreme dair kentsel projeler olduğu biliniyor.