Siyasete yeni bir yön vermesi beklenen 31 Mart yerel yönetim seçimlerine sayılı günler kala Bursa’da dengeler değişti mi? Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına önemli bir ivme katan ilçe belediye başkanlığı seçimlerinde sokakta tansiyon nasıl?
Esnaf ve iş dünyasını derinden etkileyen finansal sorunlar ve ekonomik girdap konusunda hükümet yetersiz kalırken, kredi ve kredi kartlarına yönelik son gelişmeler piyasalarda Cumhur İttifakı aleyhine süreçler oluşturdu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in basına kapalı Bursa ziyaretinin sonuçlarının hükümeti tatmin etmediğini gözlemlediğimiz süreçte, Bakan Şimşek’in Bursa iş dünyasına hayal satarak şehirden ayrıldığını gözlemledik.
İsrail ile ticaret anlaşmaları hususunun ana muhataplarından olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in BTSO ziyaretine Bursa esnafından büyük tepki geldiğini de belirtmekte fayda var. Bursa’da Yüz Binden fazla esnafın kayıtlı olduğu BESOB’u es geçen Bakan’ın bu tavrı sandıkta özellikle Cumhur İttifakı’na olumsuz yazacak diyebiliriz!
Cumhuriyet Halk Partisi’nin sosyal medya merkezli yürüttüğü seçim siyasetinin özellikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’e artı kazandırmadığını belirtmekte fayda görüyorum. Yine benzer bir durum Cumhur İttifakı Adayı Alinur Aktaş içinde geçerli. Son dönemde gençler ile buluşma adında ana akım seçmenden uzaklaşan her iki Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın koltuğunu İYİ Parti Adayı Selçuk Türkoğlu ile Yeniden Refah Partisi Adayı Sedat Yalçın sallıyor diyebiliriz.
Osmangazi’de atağa geçen CHP’li Erkan Aydın ile Yeniden Refah Parti’li Yunus Koçak ve Saadet Parti’li Kerim Bulut, Cumhur İttifakı’nın saha boşluklarını doldururken, Yıldırım’da Yeniden Refah Partisi; Cumhur İttifakı’ndan ciddi anlamda oy devşirmeye devam ediyor. Yine Kestel’de Yeniden Refah Partisi’ne geçen Belediye Başkanı Önder Tanır, AK Parti’li Ferhat Erol’a göre saha da daha güçlü bir seçim propagandası yürütüyor.
Mudanya’da sahada varlık gösteren Cumhur İttifakı Adayı Gökhan Dinçer’in Cumhuriyet Halk Partisi seçmeninde sempati yaratmasına rağmen bu sıcak enerjinin sandığa yansıyacağı konusunda ciddi şüphelerim olduğunu belirtmek isterim. Büyükorhan’da Ahmet Korkmaz ile ipi göğüsleyen Yeniden Refah Partisi ile birlikte Orhaneli’de İYİ Parti Adayı Mümtaz Aslan’ın öne çıktığını sahadan gelen kulislerden okuyabiliyoruz.
Adalet ve Kalkınma Partisi içerisinde keskin bir kavgaya şahitlik ettiğimiz Bursa’da; Gürsu, İznik, Yenişehir, Orhangazi, Orhaneli, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’nın Cumhur İttifakı’ndan çıkacağını bugünün şartlarında gözlemlemekteyiz. Gemlik’te ciddi bir saha hâkimiyeti kuran Refik Yılmaz kendi içerisinde bölünmüş olan Cumhuriyet Halk Partisi’nden oy devşirirken, aynı performansı Cumhur İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı hususunda gösteremediğini görmekteyiz.
Vatandaştan ve halktan kaçarak rutin Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve BTSO Başkanı makamlarını ziyaret eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi kadrolar yüzünden AK Parti’nin Bursa Büyükşehir Belediyesini yeniden kazanacağını ifade etmek ciddi anlamda ütopya olur. Yine; Yıldırım başta olmak üzere Osmangazi, İnegöl, Gürsu ve Keles’te ciddi anlamda oy kaybı yaşaması beklenen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sahada karşılaştıkları en önemli soru, emeklilikte adalet ve emekli maaşlarında adalet diyebiliriz.