Zehra Eşer
Köşe Yazarı
Zehra Eşer
 

Mutlu ailenin anahtarı: Sağlıklı iletişim

‘‘Birbirimizi gerçekten dinliyor muyuz?’’ Aile içi iletişim, ilişkilerin temel taşıdır; ancak çoğu zaman farkında olmadan yapılan hatalar, bu bağı zayıflatabilir. Özellikle günlük yaşam koşuşturmasının içinde kaybolma, teknoloji kullanımının aşırılığı ve insanların birbirlerini dinleme alışkanlıklarının azalması aile içindeki ilişkiye zarar verebilir. Mesela etkin bir şekilde dinlemek yerine sadece, görev icabı karşılık vermek için beklemek iletişimdeki en yaygın hatalardan biridir. Kendini anlatan birey bu durum sonucunda anlaşılmamış hissedebilir. ÇÖZÜMÜ OLDUKÇA BASİT Gerçek bir dinleme için karşınızdakine pür dikkat odaklanılmalı ve onun hisleri anlaşılmaya çalışılmalıdır. ‘‘Acaba bundan sonra ben ne desem’’, ‘‘Bitse de gitsek’’ gibi düşünceleri kafadan silmeli ve vücudunuz karşınızdakine dönük olmalıdır. Yapılan bir diğer hata ise eleştirel dilin yaygın kullanımıdır. Sürekli eleştiriye maruz kalan, her yaptığına bir kulp takılan bireyler zamanla kendilerini değersiz ve yetersiz hissedebilirler. Duyguları ‘‘Ben dili’’ ile ifade etmek iletişimi yıkıcı değil yapıcı hale getirir. Bir örnek vermek gerekirse‘‘Beni üzdün, hep böyle davranıyorsun.’’ demek yerine "Yaptığın beni üzdü çünkü bu davranışın sonucunda kendimi dışlanmış hissettim." demek bireyin kendi duygularını anlattığı için suçlamadan uzak bir ifade olmuş olur. Teknoloji’nin hayattaki rolünün artması aile içi iletişime zarar veren bir diğer faktördür. Bir aradayken ekranlara dalmak, bireyler arasında duygusal mesafeler oluşturabilir. Buna basit bir çözüm üretmek gerekirse mesela günün belirli bir saatinde tüm aile bireyleri telefonları bırakarak ailelerine odaklanabilirler. Öfkeyi kontrol edememek yaşanılan tartışmaların gidişatını olumsuz yönde etkiler. Tartışma sırasında kontrolsüz öfke, sorunları çözmek yerine daha da büyütebilir. Bu gibi durumlarda, bir süre ara vererek sakinleşmek ve sorunları daha sakin bir zamanda ele almak, iletişimde daha sağlıklı bir yol izlemeyi sağlar. Bütün bu hataların önüne geçmek için aile bireyleri arasında küçük ama etkili alışkanlıklar oluşturulabilir. Örneğin, düzenli olarak aile toplantıları düzenlemek, haftalık planları gözden geçirmek ve varsa problemleri açıkça konuşmak oldukça faydalıdır. Ayrıca, birlikte yürüyüşe çıkmak, oyun oynamak ya da yemek yapmak gibi ortak aktiviteler, bağları güçlendirebilir.İletişimdeki bu tür sorunlar ne kadar yaygın olursa olsun, küçük adımlarla büyük farklar yaratılabilir. Unutmayın, sağlıklı bir iletişim, mutlu bir ailenin anahtarıdır.
Ekleme Tarihi: 31 Aralık 2024 - Salı
Zehra Eşer

Mutlu ailenin anahtarı: Sağlıklı iletişim

‘‘Birbirimizi gerçekten dinliyor muyuz?’’

Aile içi iletişim, ilişkilerin temel taşıdır; ancak çoğu zaman farkında olmadan yapılan hatalar, bu bağı zayıflatabilir. Özellikle günlük yaşam koşuşturmasının içinde kaybolma, teknoloji kullanımının aşırılığı ve insanların birbirlerini dinleme alışkanlıklarının azalması aile içindeki ilişkiye zarar verebilir. Mesela etkin bir şekilde dinlemek yerine sadece, görev icabı karşılık vermek için beklemek iletişimdeki en yaygın hatalardan biridir. Kendini anlatan birey bu durum sonucunda anlaşılmamış hissedebilir.

ÇÖZÜMÜ OLDUKÇA BASİT

Gerçek bir dinleme için karşınızdakine pür dikkat odaklanılmalı ve onun hisleri anlaşılmaya çalışılmalıdır. ‘‘Acaba bundan sonra ben ne desem’’, ‘‘Bitse de gitsek’’ gibi düşünceleri kafadan silmeli ve vücudunuz karşınızdakine dönük olmalıdır. Yapılan bir diğer hata ise eleştirel dilin yaygın kullanımıdır. Sürekli eleştiriye maruz kalan, her yaptığına bir kulp takılan bireyler zamanla kendilerini değersiz ve yetersiz hissedebilirler. Duyguları ‘‘Ben dili’’ ile ifade etmek iletişimi yıkıcı değil yapıcı hale getirir. Bir örnek vermek gerekirse‘‘Beni üzdün, hep böyle davranıyorsun.’’ demek yerine "Yaptığın beni üzdü çünkü bu davranışın sonucunda kendimi dışlanmış hissettim." demek bireyin kendi duygularını anlattığı için suçlamadan uzak bir ifade olmuş olur.

Teknoloji’nin hayattaki rolünün artması aile içi iletişime zarar veren bir diğer faktördür. Bir aradayken ekranlara dalmak, bireyler arasında duygusal mesafeler oluşturabilir. Buna basit bir çözüm üretmek gerekirse mesela günün belirli bir saatinde tüm aile bireyleri telefonları bırakarak ailelerine odaklanabilirler.

Öfkeyi kontrol edememek yaşanılan tartışmaların gidişatını olumsuz yönde etkiler. Tartışma sırasında kontrolsüz öfke, sorunları çözmek yerine daha da büyütebilir. Bu gibi durumlarda, bir süre ara vererek sakinleşmek ve sorunları daha sakin bir zamanda ele almak, iletişimde daha sağlıklı bir yol izlemeyi sağlar.

Bütün bu hataların önüne geçmek için aile bireyleri arasında küçük ama etkili alışkanlıklar oluşturulabilir. Örneğin, düzenli olarak aile toplantıları düzenlemek, haftalık planları gözden geçirmek ve varsa problemleri açıkça konuşmak oldukça faydalıdır. Ayrıca, birlikte yürüyüşe çıkmak, oyun oynamak ya da yemek yapmak gibi ortak aktiviteler, bağları güçlendirebilir.İletişimdeki bu tür sorunlar ne kadar yaygın olursa olsun, küçük adımlarla büyük farklar yaratılabilir. Unutmayın, sağlıklı bir iletişim, mutlu bir ailenin anahtarıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.