Siyasetin soğuk yüzü yeniden sahneye çıktı. Küresel politikanın ısınmaya başlaması ile Türkiye'nin siyasi arenasında da çeşitlilik gözlenmeye başlandı. Geçtiğimiz son seçimlerde aktif bir büyüme izleyen İYİ Parti ve Meral Akşener, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'yuvaya gel' çağrısını elinin tersiyle itti. Bu geri tepme merkez sağda yeni oluşumların önünü açtı. Uzun zamandır sessizce yürüyüşünü sürdüren Çoban Hareketi "Doğru Parti" olarak sahneye inerken, Gelecek Partisi ve Deva Partisi kendilerinden beklenen güçlü kadroları halen daha sahaya süremedi. Ve tüm bu gelişmeler ışığında mercek altına aldığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi partilerinde ise, kongreler ve bölünmeler süreci yeniden başladı…
***
Cumhuriyet Halk Partisi'nde kongre sonrası hareketlenen Muharrem İnce tayfası sahadan beklenilen desteği göremedi. Ve yine Cumhuriyet Halk Partisi'nde kongre sonrası elini daha da güçlendiren Kemal Kılıçdaroğlu, etnik ve etkin bir kadrolaşma ile partiyi olası erken seçimlere hazır hale getirdi. Hal böyle olunca AK Parti içinde, parti içi rekabet ve koltuk kavgaları çok erken başlamış oldu.
AK Parti'nin kalesi konumunda olan Bursa'da yaşanan kavga son 1,5 yıldır iyice hızlandı. Belediye seçimleri sonrasında başlayan kaos ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş hedef tahtasında en etkili yere konurken, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman’a yönelik açık bir düşmanlık ve olumsuzlaştırma dönemi başlatıldı. AK Parti'nin en etkili ilçelerinden Osmangazi'de İlçe Başkanı Ufuk Cömez'e yönelik değişim hareketleri ise, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın sert ve etkili girişimleri ile son buldu. Son dönemde tüm cephelerde güç kaybeden Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'nun yerine ise, Genel Merkez etkin bir biçimde önceki dönemlerde İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Bursa Milletvekili Efkan Ala'yı getirdi. Çavuşoğlu ile Dündar yakınlaşmasının Dündar'a özellikle güçlü mahallelerde oy kaybettirdiğini fark eden siyasi dinamikler; Efkan Ala, Alinur Aktaş ve Ayhan Salman’dan oluşan üçlü ve güçlü bir AK yelpazeyi Bursa siyasetinin üzerine açtı.
Tüm bu değişim süreçleri içerisinde, siyaset sahnesine etkili bir merhaba diyen Faruk Çelik damga vurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un kentte ki dönüşüm amaçlı yıkım programlarına Faruk Çelik'in katılımı sokakta heyecan yarattı. Sosyal medyada "tabular yıkılıyor, çelik kadrolara selam olsun" sözleri yankılanırken, AK Parti Bursa Milletvekilleri de etkili bir saha taramasına girdi. AK Parti'nin genç isimlerinden Atilla Ödünç'ün "tatil yok çalışmaya devam" mottosu ile yürüttüğü saha çalışmalarına AK Parti Milletvekilleri Zafer Işık, Refik Özen ve Ahmet Kılıç ile Mustafa Esgin'de alan dışı programlarla sahaya inerek destek verdiler.
AK Parti'de derin bir yükseliş de Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz cephesinde yaşanıyor. İlçe Başkanı Ali Erbay ile yürüttükleri etkili iletişim ile bölge hakimiyetini arttıran Oktay Yılmaz, ilçede AK Parti'yi yeniden saygın konuma getiriyor.
AK Parti'de derin bir nefes operasyonu son hızıyla süre gelirken bazı ilçelerde ve belediyeler de maalesef Belediye Başkanlarını ekipleri yönetiyor ve eritiyor. Ortaya çıkan bu tablo da ise, başarısız ekibin eksileri başarılı Başkanların hanesine yazılıyor. Bu konu da akıllara ilk gelen Belediye Başkanı ise, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban.
AK Parti'de derin değişimin hızlanarak devam etmesi beklenirken, dağ yöresinde de merkez sağ hareketliliği hız kazandı. Milliyetçi Hareket Partisi'nin aynı kadrolarla yola devam etmesi ise, birlik ve beraberlik için pozitif bir adım diyebiliriz.