Mustafa Dündar
Hayriye Şenyüz
Köşe Yazarı
Hayriye Şenyüz
 

İznik'ten Mudanya'ya Bursa...

Köklü geçmişiyle Türkiye’nin en önemli kentlerinden, Marmara’nın gözbebeği; Osmanlı’nın, şiirin, edebiyatın, sanatın ve turizmin başkenti Bursa…    Her köşesi ayrı bir değer olan bu kentin iki cennet ilçesinden bahsetmek istiyorum; İznik ve Mudanya.   Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İznik’in dünyanın en ünlü çinileriyle, tarihi eserleriyle, cami ve türbeleriyle, kiliseleri, medreseleri ve tarihi hamamları ile tarih, kültür, termal ve inanç turizmi denince ilk akla gelen aziz şehir Bursa’ya katkısı tartışılmaz. Nasıl ki Bursa, Osmanlı’ya başkentlik yaptıysa İznik de binlerce yıl tarihe tanıklık etmiş ve dört imparatorluğa başkentlik yapmıştır. Ayrıca İznik’i tüm dünyaya tanıtacak olan İznik Gölü’nün altında tespit edilen anıtsal Bazilika'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi kapsamına alınması için çalışmalar sürdürülmektedir. İznik, Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar olan dönemde birçok yönden önemli bir yer konumundadır.   Masmavi denizi, yemyeşil tepeleri ve tertemiz havası ile yaz turizminin yoğun olarak yaşandığı Mudanya, Bursa’nın en güzel ilçelerinden biridir. Mudanya’nın tarihi de İznik gibi çok eskiye dayanmakta ve medeniyetler beşiği diyebileceğimiz niteliktedir. Tarihi milattan öncesine dayanan bu güzel ilçe, Kurtuluş Savaşı sonrasında imzalanan Mudanya Mütarekesi’ne de ev sahipliği yapmıştır. Eski ahşap evlerin bulunduğu Girit Mahallesi’yle, Bursa’nın tarih kokan köşelerinden biri olan Tirilye’siyle, İznik’te olduğu gibi anıtsal nitelikteki kiliseleriyle, balıkçılık faaliyetleriyle, en önemli geçim kaynağı olan zeytiniyle ve bir diğer önemli gelir kaynağı olan turizmiyle Bursa’ya katkı sağlamaktadır.   Her şehrin olduğu gibi Bursa’nın da birçok simgesi vardır. Hem tarihiyle hem de doğal güzellikleriyle Bursa’nın simgelerini saymaya kalksak çok uzun uzadıya bir yazı olur. Ben bu yazımda İznik ve Mudanya’nın bu kadim şehre kazandırdıkları değerlerden bahsettim. Her iki ilçe de tarihi ile hafızalarda yer edinmiş durumda.   Velhasıl, bu  iki güzide ilçeye her geldiğinizde  dört bir köşesinin sizi başka bir zaman dilimine götürdüğünü hissedeceksiniz.
Ekleme Tarihi: 18 Şubat 2021 - Perşembe

İznik'ten Mudanya'ya Bursa...

Köklü geçmişiyle Türkiye’nin en önemli kentlerinden, Marmara’nın gözbebeği; Osmanlı’nın, şiirin, edebiyatın, sanatın ve turizmin başkenti Bursa…

 

 Her köşesi ayrı bir değer olan bu kentin iki cennet ilçesinden bahsetmek istiyorum; İznik ve Mudanya.

 

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İznik’in dünyanın en ünlü çinileriyle, tarihi eserleriyle, cami ve türbeleriyle, kiliseleri, medreseleri ve tarihi hamamları ile tarih, kültür, termal ve inanç turizmi denince ilk akla gelen aziz şehir Bursa’ya katkısı tartışılmaz. Nasıl ki Bursa, Osmanlı’ya başkentlik yaptıysa İznik de binlerce yıl tarihe tanıklık etmiş ve dört imparatorluğa başkentlik yapmıştır. Ayrıca İznik’i tüm dünyaya tanıtacak olan İznik Gölü’nün altında tespit edilen anıtsal Bazilika'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi kapsamına alınması için çalışmalar sürdürülmektedir. İznik, Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar olan dönemde birçok yönden önemli bir yer konumundadır.

 

Masmavi denizi, yemyeşil tepeleri ve tertemiz havası ile yaz turizminin yoğun olarak yaşandığı Mudanya, Bursa’nın en güzel ilçelerinden biridir. Mudanya’nın tarihi de İznik gibi çok eskiye dayanmakta ve medeniyetler beşiği diyebileceğimiz niteliktedir. Tarihi milattan öncesine dayanan bu güzel ilçe, Kurtuluş Savaşı sonrasında imzalanan Mudanya Mütarekesi’ne de ev sahipliği yapmıştır. Eski ahşap evlerin bulunduğu Girit Mahallesi’yle, Bursa’nın tarih kokan köşelerinden biri olan Tirilye’siyle, İznik’te olduğu gibi anıtsal nitelikteki kiliseleriyle, balıkçılık faaliyetleriyle, en önemli geçim kaynağı olan zeytiniyle ve bir diğer önemli gelir kaynağı olan turizmiyle Bursa’ya katkı sağlamaktadır.

 

Her şehrin olduğu gibi Bursa’nın da birçok simgesi vardır. Hem tarihiyle hem de doğal güzellikleriyle Bursa’nın simgelerini saymaya kalksak çok uzun uzadıya bir yazı olur. Ben bu yazımda İznik ve Mudanya’nın bu kadim şehre kazandırdıkları değerlerden bahsettim. Her iki ilçe de tarihi ile hafızalarda yer edinmiş durumda.

 

Velhasıl, bu  iki güzide ilçeye her geldiğinizde  dört bir köşesinin sizi başka bir zaman dilimine götürdüğünü hissedeceksiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ekosektor.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.