Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde diş tedavilerinin başarı oranları artmasına rağmen; çürük, enfeksiyon, periodontal sebep ya da travma kaynaklı diş kayıpları olmaktadır. Hem estetik hem fonksiyonel hem de çevre dokuların sağlığı için diş çekimine bağlı oluşan boşluklar tedavi edilmelidir. Oluşan boşluklar sabit ya da hareketli protezlerle tedavi edilebilir. Fakat ilk tercih edilen tedavi yöntemi; yandaki dişlere herhangi bir işlem yapılmadığı için implant tedavisidir.
Dental implantlar; proteze destek amaçlı çene kemiğine yerleştirilen, doku dostu, titanyum veya zirkonyumdan yapılan yapay diş kökleridir. Bu implantların üzerine doğal dişlerinizle uyum sağlayacak, hem estetik hem de fonksiyonel açıdan diş görevlerini yerine getirecek implant üstü protezler yapılır. Bu protezler sabit olabildiği gibi total dişsizlik durumda kemik seviyesine bağlı olarak hareketli de yapılabilir.
Neden implant tedavisi?
İmplant tedavisinde sadece çekime bağlı oluşan boşluğa müdahale edilir ve yandaki dişlerde herhangi bir aşındırma yapılmaz. Sabit protezler olduğu için kullanımı ve alışma süreci çok daha kolaydır. Kendi dişiniz gibi görünür, doğal hissettirir. Doğal dişlerin estetik ve konuşma, çiğneme gibi fonksiyonel görevlerini yerine getirir.
İmplant sürecinde ilk adım kişiselleştirilmiş tedavi planı oluşturmaktır. Tedavi planı ve implant sayısı; eksik diş sayısı, kemik durumu, hastamızın ihtiyacı ve beklentisi göre yapılır. Bruksizmi (diş sıkma/gıcırdatma) olan hastalarda implant sayısı ve protez planlaması değişiklik gösterebilir ve devamında mutlaka bruksizm tedavisi görmesi gerekir. Aksi taksirde implanta gelen yatay kuvvetlere bağlı olarak implantlarınız zarar görebilir.
En çok çekinilen tedavilerden biri olan implant işlemi sanıldığı kadar ağrılı bir işlem değildir. Lokal anestezi altında yapılan cerrahi işlemdir. İşlem esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmez. İşlemden sonra iyileşme sürecinde ağrı ve şişlik görülebilir, bu ağrılar normal kabul edilir. Operasyon sonrası gerekli ilaçlar reçete edilir.
İmplant işlemi; büyüme ve gelişmesini tamamlamış, yeterli kemik seviyesi olan, sistemik sağlık durumu uygun ve ağız hijyenini etkin sağlayabilen herkese uygulanır. Kemik seviyesinin yetersiz olduğu durumlarda kemik boyutunu arttırıcı ya da kalınlaştırıcı cerrahi işlemler uygulanabilir. İmplant uygulaması klinik ortamında çok kısa sürede yapılırken tedavi süreci planlamaya ve yapılan ek operasyonlara göre farklılık gösterebilir.
İmplant çevresinde doğal dişlerde olduğu gibi bakteri ve plak birikimi olur. Bu nedenle implant çevresi temizliğe özen gösterilmeli ve doğru bir şekilde bakım yapılmalıdır. Düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak oluşabilecek diş eti problemlerinin önüne geçer. Fakat diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken sert hamlelerden ve baskı oluşturacak kuvvetlerden kaçınılmalıdır. Ayrıca düzenli yapılan diş hekimi kontrolleri implant ve genel ağız sağlığı açısıdan çok önemlidir.