Bugünkü yazımda diş tedavileri için halk arasında doğru bilinen yanlışlardan bahsedeceğim.
-Karbonat dişleri beyazlatır.
Diş beyazlatma sadece hekim kontrolünde yapılabilir. Karbonat mineyi çizer, aşındırır ve diş parlaklığını kaybeder. Hekimin uyguladığı beyazlatıcı ajanlar hariç hiçbir ürün diş rengini değiştirmez, aksine zarar verir.
-Diş taşları temizliği zararlıdır, dişler inceltilir, hassasiyet yapar.
Toplumumuzda bilinen en büyük yanlış diş taşı temizliğidir. Temizlenmeyen diş taşları; diş eti çekilmesine, kemik kayıplarına ve uzun vadede diş kayıplarına sebep olur. Diş taşı temizliğinde dişlere herhangi bir inceltme yapılmaz, biriken diş taşları temizlendiği için dişlerin inceldiği düşünülür. Diş taşı temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Diş taşı temizliğinden sonra hassasiyet oluşabilir fakat geçicidir.
-Çarpık dişler düzeltilemez, estetik doğuştandır.
Gülüş tasarımı ile kişinin istek ve beklentilerine uygun olarak, dişlere ve yumuşak dokulara yapılan uygulamalar ile estetik gülüş sağlanılabilir. Ortodontik tedaviler, protetik işlemler, bonding uygulamaları, diş eti seviyelendirilmesi, botoks uygulaması örnek birkaç estetik uygulamalardır.
-Ağız kokusu herkeste oluşur, çözümü yoktur.
Diş çürükleri, diş eti problemleri, temizlenmeyen dil, uyumu bozuk restorasyon ve protezler ağız kokusunun birincil sebeplerindendir. Doğru teşhis ile ağız kokusu ortadan kaldırılabilir.
-Hareketli protezler çamaşır suyu ile temizlenir.
Çamaşır suyu hareketli protezlerin kırılganlığını arttırır, ömrünü azaltır. Hareketli protezler hekiminizin anlattığı doğrultuda temizlenmeli, başka ürün kullanılmamalıdır.
-Bütün dişleri çektirip implant yaptırmak daha sağlıklı.
İmplant tedavisi diş eksikliği durumunda uygulanır. Sağlıklı dişlerin alınıp implant yapılması doğru değildir.
-Süt dişleri nasılsa düşecek, tedavi edilmesine gerek yok.
Süt dişleri daimi dişler için yer tutucu görevi yapar. Ayrıca süt dişlerinin düşme zamanına kadar ağız içerisinde fonksiyonda tutulması çocukların rahat yemek yemesi, gülümseyebilmesi, konuşması için önemlidir. Bu sebeplerle süt dişleri mutlaka tedavi edilmelidir.
-Ağrıyan dişi çektirdim, ağrıdan kurtuldum.
İlerlemiş enfeksiyonlar, yeterli diş dokusunun kalmaması, diş kırıkları gibi durumlarda çekim tedavi yöntemidir. Fakat tedavi edilebilir durumdaki dişler kurtarılmalı ve ağız içerisinde tutulmalıdır. Hekiminizin önerdiği tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.
-Ağrıyan dişe aspirin, rakı, tütün koymak ağrıya iyi gelir.
Bu maddelerin ağrı kesici özelliği yoktur. Bu sebeple dişlere uygulanmasının ağrıyı azaltmasında herhangi bir etkisi olmaz. Ayrıca diş etlerinde yanık gibi komplikasyonlara sebep olur. Diş ağrıları sadece etkenin ortadan kaldırılması ve gerekli tedavilerin uygulanması ile geçer.