Ağız bakımı ile ilgili kimi zaman kulaktan kulağa kimi zaman ise; sosyal medya veyahut uydurma bilgiler ile bakım ve tedavi süreci yürüten bir toplum olduğumuzun farkında mıyız?
Sağlık gibi hayatımızı direkt ilgilendiren konularda; eş, dost, akraba, arkadaş gibi birçok kişinin tavsiyesi ile ilaç kullanan bizlerin, ağız bakım ve diş sağlığı başta olmak üzere her sağlık konusunda ilk bakacakları yerin bir hekim olduğu gerçeğini artık kabullenmemiz gerekiyor. Bugün okuyacağınız yazımda ağız bakımı konusunda doğru bilinen yanlışları sizlerle paylaşarak daha sağlıklı gülüşler elde etmenize katkı sunmaya çalışacağım.
Sert kıllı fırça kullanmak ve bastırarak fırçalamak daha etkin bir temizlik sağlar.
Sert kıllı fırça kullanımı ve fazla kuvvet ile diş fırçalamak hem dişlerimize hem diş etlerimize zarar verir. Çok sert fırçalamak dişlerde aşınmalara ve buna bağlı olarak hassasiyetlere ayrıca diş eti çekilmelerine sebep olur. Diş fırçalarken tavsiyemiz masaj yapar gibi yumuşak fırçalamak ve yumuşak kıllı fırça kullanmaktır.
Diş fırçalamak yeterli temizlik sağlar.
Diş fırçalamak etkin ağız hijyenini sağlamak için çok önemlidir fakat yeterli değildir. Diş fırçası ile dişlerin sadece görünen yüzeylerini temizleyebiliriz. Fırçalamaya ek olarak mutlaka dişlerin ara yüzlerini de temizlemeliyiz. Diş ipi, ara yüz fırçası ya da ağız duşu kullanarak arayüzeyler temizlenmelidir. Ağız hijyeninde en çok unutulan bölge dil yüzeyidir. Diş fırçalama ve ara yüz temizliğini takiben dil yüzeyi temizlenmelidir.
Dişlerimi fırçalarken diş etlerim kanıyor, o bölgeyi fırçalamayayım geçer.
Diş eti kanaması o bölgede enfeksiyon oluşumunun habercisi, plak birikimine bağlı diş eti tepkisidir. Kanayan bölgeler can acıtmadan yumuşak bir şekilde fırçalanmalı, diş ipi yardımı ile o bölgedeki plak tabakası uzaklaştırılmalıdır. Plak tabakası uzaklaştırıldıktan sonra kanama geçiyorsa etkin bakım yeterlidir. Fakat geçmeyen kanamalar diş eti enfeksiyonlarını gösterir mutlaka hekim kontrolü gereklidir.
Dişleri fırçalamadan önce fırçayı ya da macunu ıslatmak gereklidir.
Diş fırçalama öncesi fırça ıslatılmamalıdır. Islatılan fırça sertliğini kaybeder, etkin bir temizlik sağlayamaz. Yapılan araştırmalara göre ıslatılmayan macun ile yapılan diş fırçalama daha etkin bir temizlik sağlar. Ağız içerisindeki sıvılar macunun ıslanması için yeterlidir. Doğru olanı kuru fırçaya diş macunu sürülüp ıslatılmadan dişler fırçalanmasıdır.
Diş macununu ne kadar fazla kullanırsak o kadar güzel temizler.
Diş fırçalarken fırça ile fiziksel temizlik yapılırken macun ile kimyasal temizlik yapılır. Diş macununu mercimek büyüklüğü kadar sürmek etkin temizlik yeterli olacaktır.
Dişlerimi fırçalamak yerine sakız çiğneyerek temizliyorum.
Sakız çiğnemenin diş fırçalama konusunda faydası olduğu ya da etkin temizlikte yeri olduğu bilgisi doğru değildir. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırır ve bu salgı diş yüzeylerin yıkanması için olumlu bir etkisi olur. Fakat diş fırçalamak yerine şekersiz sakız çiğnemek, ağız hijyeni sağlanamaz.
Ağız kokusu için çözüm gargara yapmaktır.
Ağız kokusunun en önemli sebebi ağız içi etkenlerdir. Temizlenemeyen bakteri plağı, diş çürüğü, eski ve uyumu bozulmuş restorasyonlar, diş taşı varlığı, enfeksiyon gibi sebepler ağız kokusuna sebep olur. Etkin diş fırçalama, ara yüz temizliği ve dil temizliği sonrası ağız kokusu şikâyeti geçmiyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır. Eğer ki ağız kokusu sebebi ağız içi kaynaklı değilse gerekli bölüme hekim yönlendirir.